9 септември 2021г.

Започва тактическото учение „Шабла 2021-2“
        Днес, 08 септември 2021 г., на Зенитния полигон на ВВС – Шабла стартират експерименталните и съвместни бойни стрелби по въздушни и морски мишени на формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) от Българската армия “Шабла-2021-2” и стрелби със зенитно-ракетни формирования и авиация от Въоръжените сили на Република Сърбия.
        В рамките на четири поредни дни, повече от 1200 участници от двете страни ще водят интензивна съвместна подготовка на своите разчети и екипажи.
        Българските Военновъздушни сили ще участват със зенитно-ракетните комплекси С-75 „Волхов“, С-125 „Нева”, 2К12 „Куб” и преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М“. Те осъществиха успешно пребазиране и съсредоточаване в района на военния полигон. Освен стрелби по радиоуправляеми и светещи мишени, в тазгодишното издание на учението нова задача на земно базираните формирования за ПВО е провеждането на стрелби по надводна цел от типа „Морско конче“, имитираща морски съд.

В учението участват вертолет AS 532 AL “Cougar” и щурмовите самолети Су-25, които ще оперират с излитания и кацания на летище Балчик.
Формированията от Сухопътните войски участват със зенитно-ракетни комплекси „ОСА-АКМ“, а Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции ще усъвършенстват подготовката на военнослужещите по стрелба с преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М“.

        Съвместните бойни стрелби с наземно базираните формирования за ПВО на Република Сърбия се провеждат за шести път. За трета година сръбските изтребители МиГ-29 са част от тактическото учение и действат с пребазиране от авиобаза Граф Игнатиево. В рамките на днешния ден, те ще провеждат тренировъчни и опознавателни полети в района на полигона, като част от подготовката на екипажите. Те ще изпълняват задачи с ракети Р-60 и Р-73 по светещи парашутни мишени и по радиоуправляема мишена Р-01.
        Тактическото учение цели усъвършенстване на взаимодействието между формированията за ПВО от Българската армия по осигуряване на въздушния и морския суверенитет на Република България, както и осигуряването на бърза и точна координация между държавните институции в операция за контрол на въздушното пространство. От 2010 година в положителна посока се задълбочава и сътрудничеството между Република България и Република Сърбия по планиране и провеждане на съвместни бойни стрелби.
        През тази година се навършват 30 години, от както формирования за противовъздушна отбрана провеждат стрелби на зенитен полигон на Военновъздушните сили „Шабла“. Полигонът създава много добри условия за тренировка, като осигурява възможност за изграждане на разнообразна мишенна обстановка и пълно използване възможностите на различни авиационни платформи, зенитно-ракетни и зенитно-артилерийски комплекси.