24 август 2021 г.

ЗАПОЧВА СЪВМЕСТНАТА БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКА ЛЕТАТЕЛНА
ТРЕНИРОВКА „ТРАКИЙСКО ЛЯТО 2021“
        На 23 август 2021 г. започнаха реалните действия по предислокацията на авиационната техника на съвместната българо-американска летателна тренировка „Тракийско лято 2021” (THRACIAN SUMMER 2021), която ще се проведе до 07 септември 2021 г. “Тракийско лято 2021” е една от най-мащабните международни подготовки, провеждани под ръководството на българските Военновъздушни сили през настоящата година.
        Задачите по време на летателната подготовка ще бъдат изпълнявани в районите на летищата Пловдив, Граф Игнатиево и Чешнегирово. Като импровизирана полоса за излитане и кацане ще бъде използван пътния участък между селата Поройна и Леново.
        В рамките на българо-американската летателна тренировка „Тракийско лято 2021” ще вземат участие военнослужещи от състава на българските Военновъздушни сили, Съвместното командване на специалните операции, формирования от Военновъздушните сили на САЩ в Европа, както екипи от Военномедицинска академия.
        За краткия период на летателната тренировка ще бъдат отработени широк спектър от задачи като тактически полети на малка и средна височина, превоз на войски и товари, учебни тренировъчни и бойни парашутни скокове денем и нощем от малка и голяма височина, директни действия за неутрализиране на терористични групировки, медицинска евакуация и други.
        Бойната техника също е изключително разнообразна – от военнотранспортни самолети С-130, C-27J до изтребители F-16. Не остават настрана и зенитно-ракетните комплекси от родните ВВС.
        По време на съвместната българо-американска подготовка ще се усъвършенстват уменията на българските военнослужещи за работа по процедурите за изпълнение на елементи, свързани с бойното използване на самолет „Спартан“, както и за всестранно логистично осигуряване и оказване на поддръжка от ВВС като страна-домакин.