13 август 2021ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ СЕ ВКЛЮЧИХА В ГАСЕНЕТО НА ПОЖАРИ
        Три поредни дни от 10 до 12 август 2021 г. вертолет AS 532 AL Cougar с рег. знак 704 участва в гасенето на пожар в района на Мусаленската пътека под хижа „Ястребец” в Рила планина.
        По искане на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” на 10 август вертолет AS 532 AL Cougar излетя в 17:11 ч. със задача за пожарогасене в непристъпна местност, при тежки метеорологични условия. В продължение на повече от 3 часа при силен вятър и турболенция бяха извършени 10 пуска и бяха хвърлени над 16 тона вода, с което най-опасният участък от пожара беше овладян. На 11 август борбата с огнената стихия продължи през целия ден – вертолетът излетя в 7:25 ч., бяха изпълнени три задачи с обща продължителност малко над 8 часа и бяха извършени 25 пуска на 40 тона вода.
        Днес, 12 август, вертолетът излетя в 8:30 ч. сутринта, за да продължи битката с огъня, който е обхванал над 15 декара иглолистна гора между връх Голям Медарник и заслон „Кобилино бранище“. Участъкът е с надморска височина 2150 метра и е труднодостъпен, заради скалите и наклона.
        Благодарение на незаменимата помощ от въздуха пожарът беше максимално ограничен, въпреки промените в посоката на вятъра. За близо 4-часовата борба с огнената стихия бяха изпълнени 15 захода и хвърлени 24 тона вода.
        През последните три седмици екипажи от авиобазата се включиха активно в гасене на пожари в различни краища на страната: край Твърдица, област Сливен от 27 до 29 юли; в района на с. Розино, община Карлово на 2 и 3 август; край Старосел, община Хисаря, област Пловдив на 4 август и край с. Михалци, община Хисаря, област Пловдив на 7 август. Тази динамична обстановка налага огромно натоварване на екипажите и техниката от авиобазата.
        Гасенето на пожари от въздуха е сложна екипна работа, която изисква висока концентрация по време на полета и отлична комуникация и взаимодействие между всички членове на екипажа на вертолета и пожарникарите на земята, за да се постигне максимална ефективност при овладяване на огнената стихия.
        Освен екстремните метеорологични условия в резултат от горещото време, топлината от огъня и силните пориви на вятъра вертолета е бил на височина над 2000 м, което представлява сериозно изпитание за техническите му възможности и уменията на екипажа.
        Командири на екипажите при гасенето на пожарите през последните три седмици са полковник Димитър Павлов с нальот над 2500 часа и майор Йорданов Йорданов с нальот над 3500 часа, а втори пилоти са подп. Цветомир Гърков, майор Александър Цанков и майор Марин Тасков. Въпреки тежките условия те успяват да се справят със задачите, благодарение на отличната си подготовка и високия си професионализъм.
        Освен военнослужещите от 24-та авиационна база на борда на вертолета при всяка от задачите присъства координатор от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. Той поддържа връзка с пожарникарите на земята и насочва екипажа, за да бъде хвърлянето на вода възможно най-точно и ефективно.
        Вертолет AS 532 AL Cougar е използван за първи път за пожарогасене на 7 август 2020 г. в района на община Твърдица, област Сливен и през 2020 година този тип вертолети са участвали неведнъж в потушаването на пожари: в района с. Лесово, община Елхово, област Ямбол; в гориста местност между селата Лесово, област Ямбол, и Присадец, област Хасково; в района на с. Маточина и с. Варник, община Свиленград, област Хасково; в борова гора в района на гр. Карлово и в землището на с. Полски градец, община Раднево. Вертолет AS 532 AL Cougar разполага с противопожарен контейнер с външно окачване „bambi bucket”, с вместимост до 2 т. вода.
        И макар, че пожарът край Твърдица е овладян, няма време за почивка. От 12.00 часа, днес, екипажите вече гасят голям горски пожар в района на село Югово, община Лъки в труднопроходим район.