06 август 2021г.

ЕДИН ОТ ПЪРВИТЕ ЗАСЛУЖИЛИ ВОЕННИ ЛЕТЦИ,
ДЪЛГОГОДИШЕН АВИАЦИОНЕН ИНСТРУКТОР И КОМАНДИР ПОЛКОВНИК О.З. ИВАН СТАНКОВ БЕШЕ УДОСТОЕН С НАГРАДЕН ЗНАК „ЗА ДОСТОЙНСТВО И ЧЕСТ“ ОТ МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА
        На 05 август 2021 г. полковник о.з. Иван Станков навърши достолепните 95 години.
        Навръх своя рожден ден полковник о.з. Станков беше удостоен от министъра на отбраната на Република България господин Георги Панайотов с награден знак „За достойнство и чест“ – I-ви вариант за цялостен принос в развитието на българските Военновъздушните сили. Полковник о.з. Станков има значителен принос за отстояване на въздушния суверенитет на Отечеството ни. Той е бил боен инструктор и командир, организиращ и провеждащ мащабна летателна и летателно-бойна подготовка на млади офицери-пилоти от формированията на българските ВВС.

        От името на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров отличието беше връчено лично от заместник-командира на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев. Бригаден генерал Мирчев заедно с офицери от Командването на ВВС посетиха полковник о.з. Станков в дома му, за да изкажат своето уважение и признателност. За специалния си ден рожденикът получи поздравителни адреси и подаръци.
        Командването на Военновъздушните сили пожелава на полковник о.з. Иван Станков крепко здраве, щастие и добруване още дълги години!
        Полковник о.з. Иван Тодоров Станков е роден на 5 август 1926 г. в с. Българин, община Харманли.
        След завършване на гимназия, през 1946 г. Иван Станков постъпва във Военновъздушното училище „Георги Бенковски“. През следващата година е назначен за младши командир на по-младите курсанти. Вече като офицер, след преместването на военновъздушното училище в Долна Митрополия, освен изпълнението на летателната програма като пилот и инструктор, е назначен и за преподавател на курсантите и офицерите по тактика.
        Полковник о.з. Иван Станков е включен в първата избрана група български летци, която успешно завършва в СССР приучването на първия за България реактивен самолет изтребител Як-23. След това на летище Граф Игнатиево като инструктор приучва множество пилоти-лейтенанти на техника на пилотиране на новия изтребител.
        През 1951 г. е назначен за командир на 1-ва ескадрила на 27 авиационен полк, на следващата година – командир на 1-ва ескадрила на 25 авиационен полк, а по-късно – командир на същия полк. До есента на 1955 г. организира и лично подготвя множество пилоти на бойно летателно майсторство денем и нощем в сложни метеорологични условия, които веднага са включени в денонощното бойно дежурство за охрана и защита на въздушните граници на Родината.
        Полковник о.з. Иван Станков се приучва на самолетите МиГ-15 и МиГ-17 по време на летателните си стажове в периода 1955-1958 г. Като слушател във Военна академия „Г.С. Раковски“, която завършва с отличен успех.
        След Академията е назначен на длъжност командир на изтребителна авиационна дивизия в гр. Ямбол. В продължение на две години (1958-1960 г.) като командир на дивизия, полковник о.з. Иван Станков доказва своите личностни и професионални качества.
        Със създаването на Смесения авиационен корпус (10 САК) е назначен за заместник-командир на Корпуса до 1968 година, когато е удостоен за обучение във Военна академия „К. Е. Ворошило⓬- Москва и я завършва с отличен успех.
        От 1970 до 1982 година е заместник-командир на авиацията в щаба на Противовъздушна отбрана и Военновъздушните сили.
        Той е основният организатор на успешно проведените в България курсове за приучване на млади пилоти на новите модификации самолети МиГ-23 (БН и МФ) и тяхното бойно използване. В своята дейност като боен инструктор и командир, полковник о.з. Иван Станков подготвя над 150 офицери, които лично допринасят за защита небето на България.