30 юли 2021г.

ПРОВЕДЕ СЕ ЗАКЛЮЧИТЕЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ЛЕТАТЕЛНАТА ТРЕНИРОВКА НА ВОЕННОТРАНСПОРТНИТЕ САМОЛЕТИ C-27J „СПАРТАН“ – EUROPEAN SPARTAN EXERCISE 2021
        На 28 и 29 юли 2021 г. в град Пловдив се проведе заключителна координираща конференция и рекогносцировка за летателна тренировка на военнотранспортните самолети C-27J „Спартан“ – European Spartan Exercise 2021 (ESE 2021). Тази година подготовката ще се проведе в периода от 27 септември до 08 октомври 2021 г. на летище Пловдив.
        За провеждането на ESE 2021 ще се използва Техническо споразумение относно международни тренировки и учения по програмата за развитие на Европейския флот за въздушен транспорт, което е подписано от участващите страни. Споразумението е разработено по инициатива на Европейската агенция по отбрана за улесняване на провеждането на учения и тренировки с военнотранспортни самолети на страни от Европейския съюз.
        На конференцията присъстваха 30 души. Имаше представители от страните участнички в тренировката – Италия, Литва, Словакия, Румъния и България, както и от Европейската агенция по отбрана. От българска страна в дискусиите взеха участие офицери от Съвместното командване на силите, Командването на Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, военнослужещи от транспортната авиационна група – София, авиобаза Крумово, Базата за предно разполагане – Безмер. Присъстваха още и представители на Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация”, Регионална служба „Военна полиция“ – Пловдив и Военномедицинска академия.

        Заместник-ръководителят на летателната тренировка ESE 2021, подполковник Виктор Брясков от Командването на ВВС и представителят на Италия, подполковник Денис Йоноченти изнесоха брифинги, в които представиха целта на тренировката, участващите държави в нея, организационната структура на ESE 2021 и видовете подготовки, които ще се изпълняват по време на учението. Също така бяха представени брифинги, в които беше дадена инфраструктурата за провеждането на различните видове подготовка – летища, полигони, зони за десантиране на парашутисти и товари от въздуха.

        В структурата за командване и управление на летателната тренировка на военнотранспортни самолети C-27J „Спартан“ ESE 2021 участва и представител на Европейската агенция по отбрана – господин Антонио Де Сеса. Господин Де Сеса присъства на заключителната конференция и благодари за отличната организация на българските ВВС и добрата координация между нациите, които комуникираха през изминалата година единствено чрез он-лайн платформи предвид пандемичната обстановка.
        В хода на конференцията бяха уточнени общите правила, принципи и процедури по планирането и използването на въздушното пространство в Република България. Представен беше и редът за осигуряване на комуникационна и информационна поддръжка от българските Военновъздушните сили, както и редът за логистично осигуряване и поддръжка от страната домакин.
        В края на конференцията заключителни думи произнесе полковник Пейо Дончев – ръководител на учението. Той приветства всички участници и изрази своето задоволство за отличната работа и положените усилия по време на организацията и планирането на летателната тренировка.