27 май 2021 год.

ТЪРЖЕСТВЕНА СРЕЩА ПО СЛУЧАЙ 24-ТИ МАЙ В АВИАЦИОННАТА БИБЛИОТЕКА НА ВВС
        На 26 май 2021 г., в Авиационната библиотека на Военновъздушните сили при стриктно спазване на епидемиологичните мерки, се проведе тържествена среща по случай 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Сред присъстващите бяха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, командирът на българските Военновъздушни сили генерал-майор Димитър Петров, генерал-лейтенант о.з. Стефан Попов (Командващ на ВВС от 1997-2002 г.) съветникът по сигурност и отбрана на президента на Р България полк. о. з. Илия Милушев, председателят на Фондация „Български ВВС“ о.з. бригаден генерал Спас Спасов.

        Тържеството започна с представяне на новоизлязла авиационна книжнина през изминалата година, в следната последователност:
– Бригаден генерал о.з. Спас Спасов представи три нови авиационни книги, издадени със спомоществователството на Фондация „Български ВВС“;
– Професор Димитър Недялков представи неговите нови книги „Въздушната мощ“ и „Белите орли“.
– Димитър Ставрев от „Еър Груп 2000” представи пет нови книги на издателството.

        Празничната програма продължи с обявяване имената на дарителите на Авиационната библиотека, а командирът на ВВС генерал-майор Петров връчи свидетелства за дарение на всички онези, които през изминалата година предоставиха безвъзмездно свои книги, периодични издания и произведения на библиотеката. И този път техният списък не беше малък – 19 са лицата направили благородния жест в името на каузата ВВС, някои от които са обогатили книжния фонд с по над 100 тома художествена и авиационна литература и специализирани периодични издания.

        „За мен лично е важно освен да се събират книгите, те да се четат…, защото това е единственият начин, по който човек повишава своето интелектуално и образователно ниво“, заяви генерал-лейтенант Цанко Стойков.
        „Това е едно свято място за всички, които носят небето в сърцето си, независимо дали са авиатори или хора, които просто обичат авиацията и не могат без да погледнат нагоре, чувайки шума на самолет или вертолет…и тук на това място такива хора могат да се съберат и споделят любовта си…“ каза генерал-майор Димитър Петров в своето обръщение към дарителите.