21 май 2021 год.ПРАВИЛА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ПСИХИЧНАТА УСТОЙЧИВОСТ ПРИ НАЛИЧИЕ НА ЗАПЛАХА ОТ РАЗПРОСТРАНЕНИЕ И ЗАРАЗЯВАНЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ        В условия на пандемия трябва да се отчете фактът, че е възможно личният състав да изпитва по-голямо чувство на изолация и умора. Това налага да се дава приоритет на физическата, психичната и емоционалната подготовка за изграждане на издръжливост, резилентност, за смекчаване на отрицателните въздействия върху психичното здраве и за поддържане на готовността за изпълнение на мисии и задачи според новата норма.
        Ранното разпознаване на признаци и симптоми на проблеми с психичното здраве при Вас или Вашите близки и колеги е важна първа стъпка, за да разберете кога да потърсите помощ: при проблеми със съня, безсъние, проблеми с паметта и вниманието, промяна в апетита, промяна в настроението, проблеми със справянето с ежедневните дейности, промяна в самочувствието, снижен праг на търпимост, по-изразена сензитивност и чувствителност.
        Отделяйте ежедневни грижи за здравето си (например – сън, упражнения, хранене, социални връзки и т.н.). Продължете да спазвате препоръчаните предпазни марки, особено тези за личната хигиена. Фокусирайте се върху личното поведение и продължете да спазване и взимате мерки за безопасност. Не забравяйте, че практикуването на физическо дистанциране поддържа Вас и всички останали по-безопасни. Останете спокойни и обнадеждени. Фокусирайте се върху доброто, позитивните преживявания и върху това, което може да се контролира, практикувайте майндфулнес.

        Обърнете внимание на следните по-важни принципи:
        1. Ограничавайте влиянието на информационното въздействие от социални медии, журналистически репортажи и новини, и пр., като се фокусирате върху достоверна и утвърдена от експерти информация. Не забравяйте, че Военномедицинска академия е водещата институция в тази борба и въоръжените сили работят с актуални заповеди относно COVID-19. Постоянното четене /гледане/ слушане на истории, свързани с COVID-19, може да изостри тревожността и стреса.
        2. Научете и прочетете повече факти за COVID-19 от доказани специалисти и надеждни източници.
        3. Фокусирайте се върху това, което можете да контролирате. Може да е полезно да използвате лист хартия и да начертаете линия по средата. В едната колона избройте „Неща, които не мога да контролирам“, а в другата колона „Неща, които МОГА да контролирам“. Например, можете да посочите в първата колона „Не мога да контролирам, как вирусът се разпространява около мен“ и във втората колона „Мога да контролирам, колко често си мия ръцете, колко често, къде и с какви хора се срещам и т.н.” Това може да осигури конкретни и продуктивни дейности, в които можете да насочите времето и енергията си.
        4. Редовните упражнения могат да помогнат за намаляване на стреса и да подобрят Вашето физическо здраве и кондиция. Тъй като повечето фитнес центрове ще бъдат затворени и трябва да се избягват, изберете тренировки, които могат да се правят от вкъщи или на открито в паркове и алеи, като избягвате струпването на хора.
        5. Погрижете се за дейности, които обикновено пренебрегвате поради забързаното ежедневие. Такива са организацията на домакините дейности, малки ремонти, организация на важни документи, подаване на декларации, решете някои задачи, свързани с ходене до институции, слушайте музика или започнете да четете книги. Използвайте времето си за Вашите хобита. Положителните емоции за важни в такива ситуации.
        6. Фокусирайте се върху грижата за другите. Подхранвайте взаимоотношенията в дома си, като прекарвате време със семейството. Обадете се на приятели, близки, роднини. Напишете имейл, изпратете текстово съобщение или напишете ръкописни писма на хората. Грижата за благополучието на другите помага да се отдалечи фокусът от нашите собствени грижи и тревоги, да се развие социалната връзка и да се подобри нашето психично здраве.
        7. Отклоняване на вниманието от основния източник на стрес. Ако установите, че е трудно да намалите или да се отърсите от безпокойството относно COVID-19, включете се в дейности, които могат да разсеят ума ви за продължителни периоди от време. Почистете дома си. Запишете се на онлайн курсове, в зависимост от интересите си. Играйте настолна игра с децата си. Свирете на музикален инструмент или се опитайте да пеете. Гледайте филм или телевизионни шоу програми.
        8. Използвате различни техники за релаксиране.
        9. Записвайте и анализирайте вашите чувства и мисли, особено за неща, които ви безпокоят.
        10. При продължителен дискомфорт или оплаквания, свързани с психичното функциониране, потърсете специалист или се обърнете за съдействие към лекаря или психолога на структурата.