13 януари 2021 г.

ПРОДЪЛЖАВАТ ГОДИШНИТЕ АНАЛИЗИ ВЪВ ВОЕННИТЕ ФОРМИРОВАНИЯ НА ВВС
        На 12 януари годишни анализи се проведоха в 1-ва Зенитно-ракетната база (1-ва ЗРБ) и Базата за специална техника (БСТ) от състава на Военновъздушните сили. На тях присъства лично заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев.
        Задълбочено, точно и обективно командирите на двете формирования анализираха подготовката, войсковия ред и дисциплината през изминалата 2020 година. Спецификата на различните родове войски постави и различни проблеми, различни приоритети и задачи за изпълнение. Присъствието на бригаден генерал Мирчев имаше за цел да бъде запознат по-задълбочено с изпълнените задачи и широкия спектър от проблеми, които продължават да стоят нерешени в условията на пандемията от COVID-19 и недостиг на ресурси.
        През съпътстваната от много ограничения заради пандемията изминала година, основните усилия на личния състав основно бяха насочени към поддържане на специалната бойна техника в изправност и готовност за бойно използване и носене на заповяданото денонощно бойно дежурство. Необчайната реалност обаче наложи един по-различен ритъм в живота на войските. С по-гъвкаво носене на службата. С повече натоварване за носещите бойното дежурство и редуциран останал персонал.

        Командирът на Зенитно-ракетната база полковник Валери Ценов заяви, че през изминалата година беше повишена практическата подготовка на офицерския състав по отработване на оперативните процедури за командване и управление на зенитно-ракетните формирования от НАТО. Също така заяви, че Базата взе участие в най-мащабните учения за ВВС, част от които: съвместните бойни стрелби на формирования за ПВО и бойни стрелби по въздушни и надводни цели „Шабла-2020”, съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято 2020” и съвместната летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2020”, което спомогна за постигане на по-висока оперативна съвместимост на българските ВВС за участие в операции под егидата на НАТО; повишаване на теоретичната и тактико-специалната подготовка на личния състав.

        Бригаден генерал Петьо Мирчев определи анализите за подготовката на Първа зенитно-ракетна база и Базата за специална техника като много изчерпателни.
„Благодаря на целия личния състав за отговорната и упорита работа. Впечатлен съм от духа и мотивацията, с които преодолявате всички трудности! Желая ви здраве и очаквам да се видим отново на предстоящите бойни стрелби на полигон Шабла през т.г., където отново ще можете да демонстрирате своята бойна подготовка и умения!“ – заяви той след завършването на втория анализ за деня в 1-ва ЗРБ.