ЗАПОЧВА НАЙ-МАЩАБНАТА МЕЖДУНАРОДНА ТРЕНИРОВКА ВЪВ ВЪЗДУШНОТО ПРОСТРАНСТВО НА СТРАНАТА НИ “ТРАКИЙСКА ПЕПЕЛЯНКА 2020”


11 септември 2020 г.

        Българските Военновъздушни сили ще бъдат домакин на международна летателна тренировка “Тракийска пепелянка 2020”, която ще се проведе в периода от 14 септември до 25 септември 2020 г. в българското въздушно пространство.
        Ръководител на летателната тренировка от българска страна е командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров.
        В съвместните полети ще вземат участие сили и средства от Кралските канадски военновъздушни сили, ВВС на Република Гърция и на Румъния. През втората летателна седмица ще се включат екипажи на ВВС на САЩ в Европа със самолети F-16, които ще се пребазират в авиобаза Граф Игнатиево на 18 септември 2020 г.

        Съгласно сценария на тренировъчните бойни действия, българските ВВС ще усъвършенстват подготовката си за провеждане на въздушни операции съвместно със своите коалиционни партньори. Групировки за Противовъздушна отбрана от състава на Военновъздушните сили и Сухопътни войски ще защитават територия и обекти от критичната инфраструктура от действията на смесени авиационни групи, които ще симулират нанасяне на удари. По плана на тренировката, сложността на изпълняваните задачи нараства с хода на тренировъчните действия и ще обхване изпълнението на специфични за родовете авиация и ПВО задачи.
        От българска страна участват военнослужещи от Базата за командване, управление и наблюдение, екипажи на изтребители МиГ-29 и учебно-бойните Л-39 от авиобаза Граф Игнатиево, вeртолети Ми-24 и AS-532 Cougar от авиобаза Крумово и формирования за противовъздушна отбрана от състава на ВВС и Сухопътни войски.
        F-18 на Кралските канадски военновъздушни сили ще оперират от северната ни съседка. F-16 и МиГ-21 Lancer на румънските военновъздушни сили и Гръцките ВВС с техните F-16 ще провеждат полети с излитане и кацане от своите бази за постоянна дислокация.
         „Тракийска пепелянка 2020“ се явява най-мащабната за тази година международна летателна тренировка с участието и домакинството на българските Военновъздушни сили, която ще предостави на участниците възможности да генерират богат опит при реално взаимодействие в международна среда.