18 август 2020 г.

НАЧАЛНИКЪТ НА ОТБРАНАТА ЩЕ НАБЛЮДАВА ДЕМОНСТАРЦИИТЕ ПО ВРЕМЕ НА МЕДИЙНИЯ ДЕН НА СЪВМЕСТНАТА БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКА ПОДГОТОВКА „ТРАКИЙСКО ЛЯТО 2020“

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще бъде гост на Медийния ден на българо-американска подготовка „Тракийско лято 2020“, който ще се проведе на 19 август 2020 г. от 11.00 ч. в района на летище Чешнегирово.
В тренировката, участват до 750 военнослужещи от Военновъздушните сили на САЩ в Европа и Българската армия. Тя е една от най-мащабните международни подготовки, провеждани под ръководството на българските ВВС през настоящата година. Неин ръководител от българска страна е полковник Юрий Луканов, заместник-началник на щаба на Военновъздушните сили.
В рамките на месец, екипажи на C-130 Херкулес от състава на 37ма транспортна ескадрила от Военновъздушните сили на САЩ в Европа изпълняват широк спектър съвместни тренировъчни задачи с участието на сили и средства от българските ВВС – военнотранспортни самолети C-27J Спартан от състава на Транспортната авиогрупа Враждебна, вертолети AS-532 AL Cougar и Ми-17 от авиобаза Крумово, изтребители МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево, зенитно-ракетни комплекси КУБ от 1-ва зенитно-ракетна база и български военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции. Отработват се и задачи по авиомедицинска евакуация с участието на медицински екипи с оборудване от състава на Военномедицинска академия съвместно със сертифицираните екипажи на 24та авиобаза Крумово.
По време на Медийния ден, участниците в „Тракийско лято 2020“ в рамките на 40 минути, ще представят пред гостите и медиите част от реалния спектър задачи, планирани и проведени в обхвата на подготовката. Формация от американски C-130 и български C-27J Спартан ще изпълнят полет за стоварване на въздушен десант – товари и парашутисти над заповядана зона на летище Чешнегирово. Военнотранспортните самолети ще излетят от летище Пловдив и ще изпълнят полета на пределно малка височина с цел скрито приближаване към площадката за десантиране. След изпълнение на задачата, смесената формация ще демонстрира разпуск на групата над летището и кацане в сгъстени интервали от време. Ще последват действията на екипажите на вертолети AS-532 AL Cougar и Ми-17, които ще осъществят изтегляне от зоната на десантиране на пострадали и провеждане на авиомедицинска евакуация.
Всички изпълнявани задачи са в интерес на поставените основни цели на „Тракийско лято 2020“, а именно: повишаване на оперативната съвместимост на участниците и усъвършенстване способностите за действия в състава на международни оперативни сили, усъвършенстване на тактическата и тактико-специалната подготовка на екипажите от транспортната авиация, разчетите от ЗРВ и Силите за специални операции чрез изпълнение на широк спектър от съвместни задачи и не на последно място – повишаване на способностите за логистично осигуряване и оказване на поддръжка като страна домакин.
На медийния ден ще бъдат допускани журналисти и фоторепортери, акредитирани да отразяват дейността на Министерството на отбраната и Военновъздушните сили, които следва да пристигнат на контролно-пропусквателния пунк на летище Чешнегирово във времето от 09.50 до 10.10 ч.