7 август 2020г.

ЗАПОЧНА ПРОВЕЖДАНЕТО НА СЪВМЕСТНАТА БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКА ПОДГОТОВКА „ТРАКИЙСКO ЛЯТО 2020”
        От 03 август 2020 г. започна провеждането на съвместна българо-американска подготовка „Тракийскo лято 2020”, която ще продължи до 28 август 2020 г. и е част от „Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2020 година ”. Подготвката ще се провежда в района на летище Пловдив, военно формирование 32040-Крумово, войскови район с отпаднала необходимост летище Чешнегирово, пътен участък с. Поройна – с. Леново и във временно отделени зони от въздушното пространство на Република България.
        В подготовката ще вземат участие сили и средства от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната (СППМО), Военновъздушните сили (ВВС), Съвместното командване на специалните операции (СКСО), Военноморските сили (ВМС) и формирования от Военновъздушните сили на САЩ в Европа.

        Авиационна и зенитно-ракетна техника от ВВС на Република България и САЩ ще участва, както следва: до 3 броя транспортни самолети С-130J; до 2 транспортни самолета С-27J; до 2 броя вертолети AS-532AL/Ми-17; 1 самолет МиГ-29; 1 брой ЗРК 2К12 „Куб“.

        Военнослужещи, които ше участват в подготовката, както следва: от състава на Военновъздушните сили – до 250 души; от състава на Съвместното командване на специалните операции – до 350 души; от Военноморските сили, Сухопътни войски и СППМО – до 50 души; от Военновъздушните сили на САЩ – до 150 души.

        Част от целите на подготовката са : Отработване на процедурите за изпълнение на елементи, свързани с бойното използване на транспортни самолети; Повишаване на теоретичната и тактико-специалната подготовка на бойните разчети от ЗРВ; Усъвършенстване на процедурите във ВВС по всестранно логистично осигуряване и оказване на поддръжка като страна-домакин; Усъвършенстване способностите на ръководителите на полети; Повишаване на оперативната съвместимост между екипажите в състава на международни оперативни сили.

        По време на съвместната българо-американска подготовка, в периода от 11.08 до 21.08.2020 г., се планират за изпълнение следните задачи: Тактически полети на малка височина в смесени групи; Превоз на войски и товари; Тактически въздушен десант; Визуално въздушно разузнаване; Полети по маршрут за групова слетяност на средни и малки височини; Изпълнение на парашутни скокове; Зенитно-ракетно прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната; Бойно маневриране за преодоляване на ПВО, включващо наземни средства и изтребители; Тактически прехват по малоскоростна цел на малка височина; Изпълнение на медицинска евакуация.

        Ръководител на съвместната българо-американска подготовка „Тракийскo лято 2020” е полковник Юрий Иванов ЛУКАНОВ – заместник-началник на щаба на Военновъздушните сили на Република България.

        Помощник-ръководители на съвместната подготовка са както следва:
        – за СКСО и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, полковник Иван Василев РАЙКОВ – заместник-командир на Съвместното командване на специалните операции;
        -за Военновъздушните сили – полковник Димитър Славов ПАВЛОВ – заместник-командир по летателната подготовка на в.ф. 32040.
        Представителите на медиите ще имат възможност да отразят мероприятието в Деня за медийно отразяване с присъствие на високопоставени гости на 19.08.2020 г. в района на летище Чешнигирово.