26 август 2011 г.
ЗАКЛЮЧИТЕЛЕН ЕТАП НА “ЕСЕН 2011”


    Днес на Зенитния полигон на Военновъздушните сили – Шабла се провежда заключителният етап на тактическото учение “Есен 2011” и на съвместните зенитно-ракетни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) от Република България и Република Сърбия. Действията на българските и сръбските военнослужещи се наблюдават от президента на Република Сърбия Борис Тадич, министър-председателят на Република България Бойко Борисов, министрите на отбраната на Република България и на Република Сърбия Аню Ангелов и Драган Шутановац, заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и началникът на Генералния щаб на Армията на Република Сърбия генерал Милое Милетич, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев, командващият ВВС и ПВО на Армията на Република Сърбия бригаден генерал Ранко Живак, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов, висши офицери от Българската армия и от Армията на Република Сърбия.

    Офицер, планиращ учението, е генарал-лейтенант Атанас Самандов – командващ на Съвместното командване на силите. Учението се провежда под ръководството на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов. Директор на учението е бригаден генерал Румен Радев – заместник-командир на ВВС, а общ ръководител на стрелбите e командирът на Първа зенитно-ракетна бригада бригаден генерал Ваньо Славеев.

    От българска страна в учението и в съвместните стрелби участват формирования на Военновъздушните и на Военноморските сили, на Сухопътните войски и на Гранична полиция, а от сръбска страна – формирования за ПВО (зенитно-ракетни комплекси и самолети МиГ-29) от състава на Военновъздушните сили на Република Сърбия.

    В зенитно-ракетните стрелби участват самолети МиГ-29 и Су-25, и зенитно-ракетни комплекси SA-2 „Волхов”, SA-3 „Нева”, SA-6 „Куб”, SA-8 „Оса”, SA-10 „С-300” и SA-7 ПЗРК „Стрела-2М”. Те ще се извършват по парашутни, радиоуправляеми и аеробалистични мишени.