8 юни 2020 г.

Съвместни бойни стрелби по въздушни и надводни цели “ШАБЛА 2020”
        Днес, 08 юни 2020 г. стартират Съвместните бойни стрелби по въздушни и надводни цели „Шабла 2020“. Те ще се проведат в периода от 08 юни до 11 юни 2020 г. (резервен ден 12 юни 2020 г.).
        Тази година стрелбите се провеждат в изключително интензивна и динамична обстановка. Участниците са от ВВС, СВ, ВМС и СКСО. Те съвместно провеждат подготовка, планиране, изпълнение, оценка на целите и поставените задачи от летищата Балчик и Граф Игнативо и на Зенитен полигон на Военновъздушните сили „Шабла“.
        Изпълняват се съвместни полети над море, отстрели на авиационно управляеми ракети (АУР), стрелба по морски (надводни) цели с авиационни средства за поразяване въздух-повърхност, десантиране и полети за аварийно-спасително и транспортно осигуряване с летателни екипажи от ВВС.
        Паралелно на зенитен полигон „Шабла“, участниците в съвместните стрелби от видовете въоръжени сили затвърждават свойте бойни умения, демонстрирайки висока боеспособност в стрелбите с преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела 2М“ и зенитна установка ЗУ-23-2.
        Въоръжението и техниката, които са включени в бойните стрелби по въздушни и надводни цели „Шабла 2020“ са ПЗРК „Стрела 2М от ВВС, СВ, ВМС и СКСО, зенитно-артилерийско въоръжение от СВ, самолети МиГ-29, Су-25, C-27J „Спартан“ и L-410, и вертолети Ми-17, Ми-24, АS-532AL “Cougar” от ВВС с авиационни средства за поразяване.