02 юни 2020 г.

        ПО СТЪПКИТЕ НА БОТЕВАТА ЧЕТАВОЕНОСЛУЖЕЩ ОТ ВВС ПРОБЯГА 120 КИЛОМЕТРА ОТ ГРАД КОЗЛОДУЙ ДО ВРЪХ ОКОЛЧИЦА ПО СЛУЧАЙ 2 ЮНИ – ДЕНЯТ НА БОТЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ

        Майор Илия Куцаров от Командването на Военновъздушните сили пробяга дистанцията от 120 км по стъпките на Ботевата чета от Козлодуйския бряг до връх Околчица за 12 часа 40 минути.
        В чест на славния подвиг на четата на Христо Ботев и с цел да бъде спазена традицията, офицерът от ВВС майор Куцаров прие предизвикателството да премине дистанцията в рамките на 13 часа. Той е трикратен носител на наградата Спортист на Българската армия, национален шампион на България по маратон за 2016 година и е представял България в многобройни международни шампионати.
        Осъществяването на скоростното преминаване на Ботевата алея беше реализирано със старт в 20:20 часа на 01 юни 2020 г. от паметния кръст, отбелязващ мястото на слизане на четниците на Козлодуйския бряг до финала – пред паметника, издигнат в чест на подвига на революционера Христо Ботев и неговата чета на връх Околчица 09:00 часа на 02 юни 2020 г. Майор Куцаров премина дистанцията, пренасяйки националното ни знаме до финалната точка във Врачанския балкан и посвети постижението си на всички свои колеги в редиците на Министерство на отбраната, пазители на Отечеството ни.

        Ботевата алея е национален паметник и очертава пътя на четата на Христо Ботев, която през 1876 година слиза от кораба Радецки и поема своя безсмъртен път към Врачанския балкан. Вяска година се провежда национален поход по героичните стъпките на неговата чета, като разстоянието се изминава в рамките на 5 дни, а финалът на похода е на 2 юни пред паметника на връх Околчица. Тази година мерките свързани с извънредното положение с COVID-19 наложиха тържествата и туристическият поход във Врачанския балкан по случай Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, да бъдат отменени.