27 Март 2020 г.

ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ
ИЗПЪЛНИХА ПОРЕДНАТА СПЕЦИАЛНА ЗАДАЧА ЗА МЕДИЦИНСКА ЕВАКУАЦИЯ
        На 26 март 2020 г. самолет С-27 J „Спартан” от 16-та транспортна авиационна група от състава на Военновъздушните сили извърши полет за авиомедицинска евакуация на двама военнослужещи от въоръжените сили на Република България, участващи в стабилизиращите сили на НАТО в Косово. Евакуацията беше извършена по маршрут летище София – летище Прищина, Република Косово – София с екипаж капитан Николай Георгиев – командир на екипажа и капитан Веселин Асенов – помощник-командир, старши лейтенант Митко Гергов – борден инженер. В самолета летя и лекар от Военномедедицинска академия. Както екипажът, така и медицинското лице са обучени и сертифицирани за авиомедицинска евакуация по стандартите на НАТО. На борда на самолета се намираше и специализиран автомобил на ВМА за изолиране на военнослужещите от членовете на екипажа по време на полета. Екипажът и транспортираните военнослужещи бяха екипирани с всички защитни средства, осигурени от ВМА.

        Министърът на отбраната Красимир Каракачанов издаде заповед за изпълнение миисията по евакуация поради съмнения за контактност с COVID-19 на двамата наши военнослужещи.
        На летище София военнослужещите бяха посрещнати от медицински екип и преведени за хоспитализация във Военномедицинска академия.
        Задачата беше изпълнена при висока организация, в срок и при стриктно спазване на мерките за безопасност.
        Благодарим на екипажа на самолет Спартан за изключителния професионализъм и добросъвестното изпълнението на всички специални задачи!