06 март 2020 г.

ВВС Е БЕЗАПЕЛАЦИОНЕН ПОБЕДИТЕЛ В ДЪРЖАВНИЯ ВОЕНЕН ШАМПИОНАТ ПО СКИ
        На 26 и 27 февруари 2020 година се проведе традиционният държавен военен шампионат (ДВШ) по ски в курортен комплекс Боровец. Домакин на шампионата бе командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. В съревнованието взеха участие над 120 човека от дванадесет отбора от Министерството на отбраната, Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Националният военен университет „Васил Левски”, Военна академия „Г.С. Раковски”, служба „Военна полиция”, служба „Военна информация”, Стационарната „КИС” и за първи път имаше представителен отбор от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“. Дисциплините, в които се състезаваха участниците бяха: алпийските – „слалом“ (мъже и жени) и „гигантски слалом“ (мъже и жени), „ски-бягане – 10 км“ и „ски-ориентиране“. Гигантският слалом и слаломът се проведоха в сутрешните часове на двата състезателни дни на пистата “Мартинови бараки 4” в к.к. Боровец, а в следобедните часове ски-бягането и ски-ориентирането бяха проведени в спортен център “Бистрица”.
        Откриването на шампионата по ски се проведе на 26 февруари във военно формирование 42130 – Боровец от състава на ВВС. Още в първия ден на ДВШ по ски, представителният отбор на ВВС показа отлични резултати. Отборно жените от ВВС в гигантския слалом спечелиха първото място. В индивидулното спускане в гигантския слалом златото беше безапелационно завоювано от цивилен служител Десислава Славеева от военно формирование 42130 – Боровец. Тя постигна най-добър индивидуален резултат от всички участници в турнира и записа резултат от 30 секунди и 68 стотни. Петото място беше за старши лейтенант Жулиета Танева от военно формирование 22320 – Божурище, с което спомогна за отборното класиране на жените от ВВС.

        Мъжкият отбор на ВВС взе златото в гигантския слалом. За това допринесоха офицерски кандидат Ивайло Георгиев от военно формирование 24900 – София със своето трето място и с постигнатото шесто място от старши сержант Александър Ласкин от военно формирование 26450 – София.
        В следобедните часове се проведе състезанието по “ски-ориентиране”, където превъзходтвото на ВВС се затвърди с постигането на нова титла и класирането и на тримата наши състезатели на призовите три места. Първото място спечели полковник Пейо Дончев от военно формирование 22800 – София, второто място беше за лейтенант Евгени Василковски от в.ф. 24900 – София и на трето място се класира капитан Стоян Барев от в.ф. 24900 – София.
        На 27 февруари метеорологичните условия за проивеждането на състезанията се влошиха, което създаде трудни условия за всички състезатели. Въпреки това състезателите на ВВС успяха отново да завоюват първите места. В дисциплината “слалом” отново безапелационно над всички беше ц.сл. Десислава Славеева и благодарение на четвъртото място на старши лейтенант Жулиета Танева, жените на ВВС отборно спечелиха първото място в дисциплината. При мъжете отборната титла отново беше за ВВС. За нея допринесоха офицерски кандидат Ивайло Георгиев със своето трето място и с шестото място на старши сержант Александър Ласкин.
        В изключителна драма се превърна и състезанието в дисциплината по „ски-бягане – 10 км“. Мокрият и тежък сняг затрудни състезателите. В изключителна мъжка битка ВВС отново завоюва отборната титла със следното класиране: първото място беше за лейтенант Евгени Василковски, втори стана капитан Стоян Барев и трети – полковник Пейо Дончев.

След двата дни оспорвани съревнования в държавния военен шампионат по ски в крайното комплексно класиране, подреждането е:
– Първо място – отборът на ВВС;
– Второ място – отборът на СВ;
– Трето място – отборът на СКСО;
– Четвърто място – отборът на СКИС;
– Пето място – отборът на ВМС;
– Шесто място – отборът на НВУ.

Индивидуалните резултати подредиха участниците така:
Жени гигантски слалом:
1. Цивилен служител Десислава Славева – ВВС;
2. Майор Ваня Хаджиева – СКИС;
3. Цивилен служител Елизабета Бобочева – МО;

Жени гигантски слалом:
1. Цивилен служител Десислава Славева – ВВС;
2. Майор Ваня Хаджиева – СКИС;
3. Младши сержант Марина Гогова – СВ;

Мъже гигантски слалом:
1. Капитан Димитър Присадов – СКСО;
2. Курсан Атанас Кехайов – НВУ;
3. офицерски кандидат Ивайло Георгиев – ВВС;

Мъже слалом:
1. Младши сержант Николай Палев – ВП;
2. Офицерски кандидат Ивайло Георгиев – ВВС;
3. Капитан Димитър Присадов – СКСО;

Ски бягане:
1. Лейтенант Евгени Василковски – ВВС;
2. Младши сержант Радостин Капуджиев – СВ;
3. Капитан Стоян Барев – ВВС.

Ски ориентиране:
1. Полковник Пейо Дончев – ВВС;
2. Лейтенант Евгени Василковски – ВВС;
3. Капитан Стоян Барев – ВВС.

        В заключителната церемония на държавния военен шампионат по ски купите и медалите на победителите бяха връчени от командира на ВВС. Това бяха два дни, изпълнени със спортно напрежение, но и с позитивни емоции и вълнения от оспорваните резултати. Настроението на всички беше приповдигнато, защото освен проверка на натренираността и спорната форма на военнослужещите и цивилните служители, мероприятието беше и място за създаване на нови познанства и приятелства между служещите в различни краища на България.
Постигнатите изключително добри резултати и мотивацията на отбора на ВВС беше благодарение на осигурената от командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков отлична екипировка и предоставената възможност за пълноценна тренировъчна подготовка за зимното състезание в Центъра за специализирана подготовка на летателния състав (ЦСПЛС) на ВВС в Боровец.

ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ПОБЕДИТЕЛИ!