15 януари 2020 г.

ПОЛОЖИТЕЛНИ ТЕНДЕНЦИИ И НОВИ ПЕРСПЕКТИВИ В ГОДИШНИЯ АНАЛИЗ НА ПЪРВА ЗЕНИТНО-РАКЕТНА БАЗА


        Вчера , 14 януари, в Първа зенитно-ракетна база се проведе Анализ на състоянието и резултатите от подготовката през 2019 г. На него присъстваха командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков и представители на сектор “Зенитно-ракетни войски” от Командването на ВВС.
        Много успешна, наситена със събития и с положителни тенденции за Базата, така определи изминалата година командирът на Базата полковник Валери Ценов. В своя брифинг той подчерта, че благодарение на подкрепата на Командването на ВВС и отдадеността на подчинените му командири и офицери, зенитно-ракетните формирования са изпълнили всички поставени мисии и задачи. Личният състав е повишил нивото на подготовка си в голям брой международни и национални учения, тренировки и подготовки.
        Положителна промяна в досегашното статукво е, че през 2019 г. е постигнато много ритмично осигуряване на средства и материали за поддръжка на инфраструктурата и техниката на Зенитно-ракетни войски. Като резултат във всяко формирование на Базата са извършени инфраструктурни ремонти. На дивизионите централно са отпуснати и средства за закупуване на части за ремонт на бойната и автомобилната техниката и неща от първа необходимост, информира полковника.
        Сред основите трудности през м. г., полк. Ценов открои моралното остаряване на техниката и некомлекта на личен състав. Заяви обаче, че е оптимист за преодоляване им с оглед на плановете за модернизация на войските и увеличаващия се брой на кандидатите за постъпване на военна служба.

        Генерал-майор Цанко Стойков благодари за усилията и упоритата работа на личния състав на Първа зенитно-ракетна база. Той със задоволство отбеляза, че при стрелбите на полигон Шабла разчетите са демонстрирали отлична мотивация и подготовка: „Горд съм, че първите нощни стрелби на ЗРВ на този полигон се осъществиха докато аз съм командир на ВВС”.
        Същевременно генерал Стойков анонсира, че предстои разрастване, трансформация и превъоръжаване на войските, като процесът започва и ще се реализира през близките години. По този начин бойните възможности на зенитно-ракетните формирования ще нарастват и те ще могат да се противопоставят на всички актуални заплахи. По думите му концепциите за развитие на Военновъздушните сили и войските им срещат подкрепата на ръководството на министерството на отбраната и това ще ускори тяхната модернизация.


        2020-а година се очертава не по-малко динамична, но и емблематична за Първа зенитно-ракетна база. Планирани са участия на формированията в много национални и международни учения и тактически тренировки (в т.ч. с изнесено управление на силите), но и отбелязване на 60-годишниния юбилей от създаването на Зенитно-ракетни войски. Предстоят и определени действия за усъвършенстване на противовъздушната отбрана на страната.