14 януари 2020 г.

ВЪВ ВОЕННОВЪЗДУШНА УЧЕБНА БАЗА „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ” ЗАПОЧНА ОБУЧЕНИЕТО НА ПИЛОТИ ЗА БЪДЕЩИЯ МНОГОЦЕЛЕВИ ИЗТРЕБИТЕЛ
        С тържествена церемония във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” днес бе дадено началото на курса за приучване и първоначално обучение на самолет L-39 ZA на летателен състав, определен за обучение в САЩ на самолет F-16.

        В събитието участваха командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, командирът на Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” – полковник Петър Банков, командно-инструкторския, авиационния инженерно-технически и осигуряващ състав на авиобазата.

        В програмата са включени пилоти от състава на ВВУБ „Георги Бенковски” – Долна Митрополия, 3-та авиобаза – Граф Игнатиево и База за предно разполагане – Безмер. Тяхното теоретично и практическо обучение ще се проведе изцяло във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски”, с използване на натрупания опит от проведените през 2014 и 2016 год. курсове за интензивна летателна подготовка. В рамките на един месец пилотите ще преминат през теоретично обучение и след полагане на изпити ще бъдат допуснати до летателна дейност. Лекторите са подбрани от авиационния инженерно-технически и командно-инструкторския състав на авиобазата.
        Началник на курса е подполковник Пламен Ковачев – заместник-командир на ВВУБ по летателната подготовка. Под негово ръководство инструкторите майор Петко Димитров, майор Пламен Иванов, майор Петър Муков и капитан Янчо Христов ще проведат летателното обучение на самолет L-39 ZA.
        След успешното завършване на курса на пилотите им предстои да продължат обучението си в САЩ във връзка с придобиването на новия многоцелеви изтребител F-16.
        Генерал-майор Стойков пожела успех на обучаемите и техните инструктори. В обръщението си той подчерта: „Предстои ви да преминете през сложни подготовки, да научите още много от вашите инструктори. Вие сте от малкото пилоти, които имат уникалния шанс да придобият широк спектър на способности, които след това да приложите и надградите в по-нататъшното си обучение. Бъдете горди, бъдете достойни за предоставената ви възможност. Знайте, че това е не само предизвикателство, а и огромна отговорност”.