10 януари 2020г.

АВИОБАЗА ГРАФ ИГНАТИЕВО ПРОДЪЛЖАВА ДА БЪДЕ НАДЕЖДЕН ГАРАНТ НА ВЪЗДУШНОТО ПРОСТРАНСТВО НА СТРАНАТА НИ
        Днес, 10 януари 2020 г., в авиобаза Граф Игнатиево се проведе годишният анализ на подготовката на личния състав от базата в присъствието на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.
        Пред състава на базата командирът на базата бригаден генерал Димитър Петров представи резултатите от цялостната дейност през изминалата година в условия на множество предизвикателства от различен характер.
„2019 беше поредната трудна и динамична година, в която ние отново доказахме своята решимост, твърдост и възможности да осъществяваме активен контрол и охрана на българското въздушно пространство, да изпълняваме презгранични операции, да участваме успешно в национални и международни учения и да поддържаме и развиваме своите бойни способности“, смята командирът и обобщи, че всички планирани и допълнително поставени задачи са изпълнени успешно благодарение на знанията, уменията, опита, ентусиазма и усърдието на целия личен състав.


        Основните усилия бяха насочени приоритетно за дежурството по Air Policing. Той подчерта, че бойното дежурство се носеше с висока надеждност и гарантирана безопасност. Тревожен е факта, че общия нальот на летците през 2019 г. е най-нисък за последните 7 години, основно поради недостатъчния брой изправна авиационна техника и ограничени ресурси.
        Изключение прави 2017 г. Ето защо, безопасността на полетите беше другият основен приоритет в летателната подготовка. „Приоритетно бе даден превес в нивото на обучение на млад летателен състав“, изтъкна командирът.
Друга положителна промяна бе отбелязана в тазгодишното участие на авиобазата в стрелбите на ЗП „Шабла“, където летците, носещи бойно дежурство реализираха стрелби за отличен.
        По отношение на кадровото изграждане, бригаден генерал Петров припомни, че през годината има постъпили новоназначени. За съжаление не намалява броят на напускащите системата по различни причини.
        Годината за инженерно-авиационното осигуряване на базата бе белязана от затруднения в осигуряването, въпреки проблемите, съставът осигури максималният възможен брой изправна авиационна техника за провеждане на полети.


        Генерал-майор Цанко Стойков от своя страна благодари на целия състав на базата за осигуряването на непрекъснато бойно дежурство и то при високо ниво на безопасност на полетите.
        „Осъзнавам цялото свръхнатоварване и отговорност, на които сте подложени във всички направления на дейността на базата – ежедневна летателна подготовка, организация и участие в международни учения и ефективно решаване на възникващи трудности и предизвикателства в дейността ви през годината“, заяви командирът на Военновъздушните сили и специално изрази своето задоволството от всички летци, приели предизвикателството да се включат в обучението за усвояване на новия тип боен самолет F-16, блок 70 в САЩ. Той подчерта, че продължителното обучение зад Океана е труден избор, свързан с редица компромиси най-вече по отношение на личния и семеен живот, но е решителна крачка напред в професионалното им изграждане като летци и инструктори.
Генерал-майор Стойков пожела здраве и щастие на всички, а в професионален план – безаварийни полети и много успехи!