27 ноември 2019 г.

Тържествено откриване на система за комуникации във Военновъздушните сили


        Днес, 27.11.2019 г. (сряда) в Базата за командване,управление и наблюдение (БКУН) се проведе тържествен ритуал по откриване на изградената система за гласови комуникации (Voice communication systems).
„Системата за гласови комуникации ще разкрие нови възможности за гласови комуникации с летателни апарати, както и с центровете за командване и управление на ВВС на НАТО. Тази система неминуемо ще способства за така желания процес на модернизацията на българските ВВС и изпълнението на комплексни задачи и мисии, както в регионален, така и в глобален мащаб.

        С включването си в Проекта 2012-та и последващото му реализиране през настоящата година, Република България все повече затвърждава позицията си на надежден, безапелационно доказал качествата си, солиден партньор сред страните-членки в голямото семейство на Алианса.“ – каза командирът на българските Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков в своето приветствено обръщение към гостите на мероприятието и пожела ползотворна работа на личния състав, който ще оперира със системата.

        По време на мероприятието командирът на БКУН полковник Христо Ганецовски лично направи презентация за новопридобитата комуникационна техника, след което екип под ръководството на подполковник Румен Гайдаров извърши демонстрация на новите способности в системата за командване и управление във ВВС при управление на военната авиация и носене на дежурство в интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО – NATINAMDS.
        В края на тържеството командирът на ВВС генерал-майор Стойков и генералният мениджър на Агенцията по комуникации и информация на НАТО си размениха плакети в знак на признателност и уважение между двете институции.
        Гости на мероприятието днес бяха заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, генералният мениджър на Агенцията на НАТО за комуникации и информация (NCIA) господин Кевин Шеид, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Красимир Кънев, съветникът по сигурността на президента на Република България бригаден генерал Васил Лазаров, директорът на дирекция КИС бригаден генерал Емил Шошев, председателят на надзорния съвет на NCIA д-р Велизар Шаламанов, генералният директор на фирма CS-Франция господин Кхалед Драз, като и други военнослужещи и представители на индустриялни партньори.