17 октомври 2019 г.

АВИАЦИОНЕН ПРАЗНИК С КАМПАНИЯТА “БЪДИ ВОЙНИК” В ГРАД ПЛОВДИВ        На 17 октомври 2019 г. домакин на националната кампания за популяризиране на военната професия „Бъди войник“ беше градът с най-авиационен дух Пловдив. Само ден след отбелязването на Празника на авиацията и Военновъздушни сили, Българските ВВС навлязоха в 108-ата си година със зрелищно авиошоу на площад Централен. Невероятно майсторство показаха военните ни пилоти и събраха овациите на стотиците, присъстващи граждани с въздушните си демонстрации. Пловдивчани имаха възможност да наблюдават динамичния показ на хеликоптер Ми-24, съпровождан от два хеликоптера Кугър от състава на авиобаза Крумово.Те изпълниха прелитане и разпуск. След тях два самолета L-39 ZA във формация пеленг прелетяха и изпълниха разпуск, виражи и завои в изкачване и снижаване. Хората станаха свидетели и на полети на изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево. Те демонстрираха мисия по охрана на въздушното пространство (Air Policing) с транспортен самолет Спартан С-27J от състава на авиационна база Враждебна. Като финал самолет Ан-2 извърши спускане на парашутен десант.

        Не по-малък интерес предизвика и статичния показ. Той запозна посетителите с предназначението и характеристиките на разнообразното оборудване, техника и въоръжение на експлоатация в Българските Военновъздушни сили. Голям интерес предизвика аварийно спасително оборудване за аварийно спасителна работа над суша и водна повърхност. Беше показан спасителен кош и спасителна носилка, спасителен колан и водолазно оборудване, вакуум шини и вакуум матрак, както и каска с прибор за нощно виждане. Атрактивна беше и системата за гасене на пожар с вертолет – „Бамби бъкет“, която е с вместимост 2 тона вода. Представени бяха авиационно въоръжение и различни видове ракети. Имаше щанд с височинно оборудване – специално облекло за извършване на полети и различни видове каски и шлемове. Изключително атрактивни за малките посетители бяха катапултните седалки на самолетите МиГ-21 и МиГ-29, които те можеха да изпробват. Усещане за пилотаж на изтребител МиГ-29 предостави специалния тренажор на самолета. Чрез него десетки посетители имаха възможността да съпреживеят полета на летеца изтребител. Още беше показана специалната летищно обслужваща техника.
        Участие в събитието взеха и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, командирът авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров и командирът авиобаза Крумово бригаден генерал Димитър Иванов.