7 октомври 2019 г.

ИЗНЕСЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА КОМИСИЯТА ПО ОТБРАНА В ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ


        Днес, 07.10.2019 г., на територията на ВВУБ “Г. Бенковски” – гр. Долна Митрополия и Факултет “Авиационен” от НВУ “В. Левски” се проведе първият ден от изнесеното заседание на Комисията по отбрана на 44-то Народно събрание. Народните представители членове на комисията, начело с председателя й генерал (о.з.) Константин Попов пристигнаха за да изслушат доклада на бригаден генерал Петьо Мирчев – заместник-командира на българските Военновъздушни сили на тема: „Изграждане на взаимодействието между Военновъздушните сили и Висшето военновъздушно училище – обективна необходимост и възможности за реализация” и този на полковник д-р инж. Ивайло Ангелов, заместник-началник на НВУ „Васил Левски“ по ВВС, който ги запозна с Плана и практическите стъпки за възстановяване на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“.
        “Командването на ВВС, ръководството на бъдещото Висше военновъздушно училище и Командването на ВВУБ “Г. Бенковски” трябва да работят заедно, като едно цяло за успешното функциониране на ВВВУ.” – така завърши своя доклад бригаден генерал Мирчев.
        След заседанието на уважаемите гости беше предоставена възможност да се срещнат с ръководството на НВУ “В. Левски” в лицето на полковник Иван Маламов – Началникът на военния университет, преподавателите и курсантите от авиационния факултет, както и да разгледат наличната материална база, върху която ще се гради бъдещото самостоятелно ВВВУ.
        “Ще правим българска авиационна школа – това е голямата цел – не само военни летци, не само цивилни, а школа – начин на мислене на една прогресивна и просперираща държава.” Това заяви председателят на Парламентарната комисия по отбрана генерал (о.з.) Константин Попов.
        Програмата на Комисията утре включва среща с командира на българските Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков, Командването и личния състав на Военновъздушната учебна база, като депутатите ще имат възможност да разгледат учебно – материалната база на ВВУБ, да се запознаят с тренажорен комплекс на самолет „PILATUS” PC-9M вТренажорен комплекс в Учебен корпус „Г”, ще наблюдават демонстрация на полет с тренажор на самолет PC-9M вТренажорен комплекс в Учебен корпус „Г”, ще заслушат брифинг „Структура, функции и задачи на „Център за подготовка и обучение” от Сектор „Противовъздушна отбрана” и ще се запознаят с учебно-материалната база на ЦПО в Сектор „Противовъздушна отбрана”.
        Следва статичен показ на авиационна техника и височинно оборудване в Ескадрила за оперативна подготовка на авиационна техника, Запознаване с организацията, планирането и ръководството на летателната дейност на Летищна контролна кула.