18 септември 2019 г.

Интензивни тренировъчни полети и презгранични операции в
ежегодната летателна тренировка „Blue Bridge”
        Изтребители МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и самолет C-27J “Spartan” от състава на военно формирование 24900 участват в съвместно учение „Blue Bridge 2019” с участие на сили и средства от Военновъздушните сили (ВВС) на Република България, ВВС на Румъния и ВВС на Канада. Полетите се провеждат във въздушното пространство на Република България и Румъния. Основни летища за излитане и кацане са Граф Игнатиево, летище София и Михаил Когалничану.
        Учебните цели на съвместното българо-румънско-канадско учение „Blue Bridge 2019” са постигане на по-добра координация и оперативна съвместимост между ВВС на страните за съвместни действия при провеждането на презгранични операции, контрол на въздухоплаването, управлението и радиолокационното осигуряване на бойното използване на формированията при охрана и отбрана на въздушното пространство на Република България.
        Летателната тренировка се провежда ежегодно от 2012 г. и участващите страни са удовлетворени от резултатите и ползите за техния летателен, инженерно-технически и осигуряващ състав, както и от направените поуки от практиката.