27 юни 2019 г.


ТРИЧАСОВА ЛЕТАТЕЛНА ПРОГРАМА ОЧАКВА АВИОЛЮБИТЕЛИ И ГОСТИ НА АВИОБАЗА ГРАФ ИГНАТИЕВО ТАЗИ СЪБОТА
        Атрактивни авиационни демонстрации ще наблюдават в небето над авиобаза Граф Игнатиево посетителите по време Открития летателен ден на 29 юни 2019 г. Вратите на военното летище ще се отворят в 10.00 ч., а входът е свободен.
        Българските Военновъздушни сили канят всички приятели на авиацията на събитието, с което ще се отбележи навършването на три кръгли годишнини от приемането на въоръжение на бойна авиационна техника за нуждите на Република България – 20 години на вертолет Bell-206, 30 години на самолет МиГ-29 и 40 години на вертолет Ми-24.
        Точно в 11.30 ч. вертолет Ми-17 от авиобаза Крумово ще прелети с националния флаг, за да даде началото на въздушните демонстрации.
        В полетите ще вземат участие всички типове вертолети от авиобаза Крумово – Бел-206, Кугър и Ми-24 и Ми-17, представяйки основните мисии и задачи, за които са предназначени. Щурмовите Су-25 от авиобаза Безмер ще влетят за атаки по земни цели, демонстрирайки осигуряването на непосредствена авиационна поддръжка на формированията. Изтребителите МиГ-29 пък ще зарадват гостите със сложен пилотаж на малка височина, маневрен въздушен бой и изпълнение на мисията „Air Policing“. Ролята на самолет-нарушител ще изпълни самолет C-27J Спартан от авиобаза Враждебна.
        В полетите ще участват и Pilatus PC-9M и L-39ZA от Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия. С тях ще се включат и част от най-младите летци в българските Военновъздушни сили.

Уважаеми журналисти,
Ваши представители, които имат годишна акредитация за авиобаза Граф Игнатиево и Министерството на отбраната, и желаят да отразят събитието, следва да организират пристигането си в периода от 09.30 ч. до 10.00 ч. Обръщаме Ви внимание, че след посочените часове НЯМА да бъдете допускани с автомобили в района на авиобаза Граф Игнатиево.