18 февруари 2019 г.

CISM DAY RUN в авиобаза Граф Игнатиево        Масов крос, в подкрепа на идеята за мир и приятелство чрез спорт между въоръжените сили по цял свят, се поведе за поредна година в авиобаза Граф Игнатиево на 18 февруари 2019 г. Повече от 450 военнослужещи и цивилни служители взеха участие в инициативата, която ежегодно се провежда на една и съща дата. По традиция, военнослужещите от много страни-членки на Световния съвет за военен спорт (CISM) отбелязват заедно деня на активното движение CISM DAY RUN.

        Заместник-командирът на авиобазата полковник Николай Русев откри мероприятието, благодари за ентусиазма на участниците и пожела успех на всички в спортната проява.

        Трасето от 3 км. в района на летището не затрудни военнослужещите. Първите трима финиширали получиха индивидуални сертификати за своето постижение. Победител за втори път в историята на състезанието стана капитан Владимир Иванов от щаба на базата. Грамоти за активно участие получиха ескадрилите и щабът, които лично връчи председателят на ВСК „Феникс“ подп. Диян Борисов.

        Представителният духов оркестър на Военновъздушните сили и топлият чай, осигурен след финала на спортната изява, допринесоха за хубавия старт на работната седмица и настроението на всички.

        “Международния съвет за военен спорт” – CISM (Conseil International du Sport Militaire) е основан на 18 февруари 1948 г. в гр. Ница, Франция. Днес CISM е третата по големина световна спортна организация (преди нея по брой членове се нареждат FIFA и Международният олимпийски комитет). В нейния календар са включени различни спортни събития за въоръжените сили на 138-те страни членки и е една от световните мултидисциплинарни спортни организации.
        За първи път CISM Day Run се провежда през 2006 г. и от тогава всяка година на 18 февруари милиони военнослужещи се включват в неговото отбелязване. Авиобаза Граф Игнатиево участва в тази спортна активност от 2010 г.