14 ноември 2018 г.

В АВИОБАЗА КРУМОВО БЕШЕ ОТКРИТА
ИЗЛОЖБА ЗА САМОЛЕТОСТРОЕНЕТО В КАЗАНЛЪК

        Днес в спортен комплекс „Хелиспорт” във в.ф. 32040 – Крумово беше открита фотоизложба за българското самолетостроене, предоставена от Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства – Казанлък и Българското астронавтическо дружество – Пловдив. Експозицията ще бъде разположена във фоайето и фитнес залата на спортния комплекс до 28 ноември.
        Изложбата представя снимки на строителството на Аеропланното училище и фабриката в Казанлък, моменти от обучението и подготовката за полети, на летателни апарати, произвеждани от „Капрони” – Казанлък, както и снимки от въздуха. Значителна част от нея е съставена от копия на фотографии от архива на полковник професор д-р Димитър Недялков, дългогодишен преподавател във Военна академия „Г.С. Раковски“ – София.

        На откриването присъстваха заместник-командирът на 24-та авиационна база полковник Иван Николов, военнослужещи и цивилни служители от авиобазата, председателят на Българското астронавтическо дружество полк. о.з. Светлозар Асенов и директорът на Музея на фотографията господин Стефан Папукчиев, който разказа за създаването на изложбата и историята на самолетостроенето в Казанлък.
        Господин Веселин Шивачев донесе част от самолетно витло от български самолет „Капрони“. То е останало от баща му, който някога е работел във фабриката, а от днес ще бъде част от експозицията на Музея на авиацията – Крумово.