09 октомври 2018 г.

Радостни усмивки и много вълнение на гостите
в авиобаза Граф Игнатиево        Стотици малки и големи приятели на бойната авиация дойдоха днес, 9 октомври 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево в Деня на отворени врати по повод празника на Военновъздушните сили.
        Изтребителната авиационна база на България ги посрещна с тържествени маршове, в изпълнение на Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили и богата експозиция от центрове за показ. Гостите разгледаха и се запознаха отблизо със устройството на самолетни двигатели, видяха катапултните кресла, височинно оборудване, аварийно-спасително имущество, стрелково и зенитно-артилерийско въоръжение. Жив интерес предизвика за малчуганите и специалната автомобилна, самолетообслужваща и противопожарна техника, зад воланите на които грееха детските лица.
        Очаквано, най-силно впечатление и радост предизвикаха самолетите МиГ-21 и МиГ-29. Опашки от желаещи да се качат в техните кабини обгръщаше самолетите, но всички търпеливо изчакваха реда си да се снимат на пилотското място.
        На фона на разтърсващи рок парчета, пилоти в авиобазата направиха демонстрация на мисията по охрана на въздушното пространство на Република България и принудиха „самолет-нарушител“, в чиято роля бе „Спартан“ С-27J от авиобаза Враждебна, да се сниши за кацане на летището. Военнотранспортният самолет поздрави публиката с „разклащане“ на крилете си. Последваха задачи за въздушен бой и изпълнение на фигури от висшия пилотаж, които предизвикаха възторжените възгласи и бурни аплодисменти от всички присъстващи.
        Най-емоционални бяха най-малките деца, които с нескрито възхищение имитираха полетите на самолетите с разперени ръце и споделиха, че мечтаят да станат „мъже като батковците там горе“.