07 юли 2018 г.

ЗАВЪРШИ ЛЕТАТЕЛНИЯ СТАЖ НА ПЪРВОКУРСНИЦИТЕ        На 06.08.2018 г. във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” се проведе семестриален изпит по летателна подготовка с курсантите-летци 1-ви курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”.
        Приключи успешно първия летателен стаж на курсантите, който се проведе в Центъра за летателна подготовка на авиобазата. За качественото протичане на учебния процес заслуга имат опитните летци-инструктори капитан Станислав Петров, капитан Асен Райков, капитан Димитър Вачков, капитан Борислав Цанов, майор Петър Муков и майор Пламен Ковачев. Те с изключителна отговорност и всеотдайност изграждаха летателните уменията на своите обучаеми. За първи път по време на този стаж беше приложена и скрийнингова програма. Изпълнени бяха допълнителни задачи по техника на пилотиране и самолетоводене на средни и малки височини, както и полети в зона сложен пилотаж с цел оценка на пригодността им за продължаване на летателното обучение. Първокурсниците се справиха изключително успешно с всички предизвикателства. Доказателството за това дойде още преди края на стажа, когато всички курсанти успяха да направят първи самостоятелен полет със самолет “Pilatus” РС-9М.

        На финала те положиха семестриален изпит пред комисия с председател майор Пламен Ковачев – зам. командир по летателна подготовка. В изпитния ден курсантите изпълниха планираните им упражнения.
        Получените отлични оценки свидетелстват за високата подготовка на обучаемите и са атестат за положения от курсантите и инструкторите труд.
        Майор Ковачев ги приветства за отличното представяне на изпита. Началникът на щаба – подполковник Ивайло Пешаков изказа задоволство от името на командването на авиобазата за отговорното им отношение по време на стажа, за постигнатите резултати и им пожела бъдещи успехи.