01 август 2018 г.

УЧАСТИЕ НА ВВС В ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА 141 ГОДИНИ ОТ БОЕВЕТЕ ЗА СТАРА ЗАГОРА
        На днешния ден точно преди 141 години се води една най-тежките битки по време на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./. Тогава е сражението за освобождението на град Стара Загора, при което градът е опожарен и сринат до основи. Избити и безследно изчезнали са повече от 14 500 души. Боевете край Стара Загора, които се водят на 19/31 юли 1877 г., се считат за бойното кръщение на Българското опълчение.

        Днес, 31 юли 2018 г. хиляди родолюбиви българи се преклониха пред паметта на знайните и незнайни герои от Стара Загора, жертвали живота си за освобождението на града и Отечеството ни.

        Както всяка година, така и днес воини от в.ф. 36 150 – Стара Загора от състава на Военновъздушните сили, взеха участие във възпоменателните церемонии по отбелязване на годишнината от боевете за Стара Загора и 140-тата година от Освобождението на България.

        Военнослужещи от ВВС бяха част от военните ритуали по полагането на венци и цветя в памет на героично загиналите български опълченци и руски воини пред Meмopиaлeния кoмплeкc „Бpaнитeлитe нa Cтapa Зaгopa”, пред пaмeтника нa Tpeтa oпълчeнcкa дpyжинa и пoдп. Kaлитин и пред Паметника на загиналите воини в Джуранлийския бой.