31 юли 2018 г.

36 ГОДИНИ ОТБЕЛЯЗА „ПОДЕЛЕНИЕТО НА ИЗГРЯВАЩОТОТО СЛЪНЦЕ“
ВОЕННО ФОРМИРОВАНИЕ 34420 – КОСТИНБРОД

        „ПОДЕЛЕНИЕТО НА ИЗГРЯВАЩОТО СЛЪНЦЕ“, така наричат военно формирование 34420 – Костинброд, служещите в него помежду си, защото влизайки сутрин през КПП-то му и поемайки към административния и технически район можеш да съзерцаваш издигащото се над хоризонта изгряващо слънце. Това е едното лице на костинбродския дивизион. А другото – са баирите, неплодордна земя, камънака, страшния пек през лятото, мразовитата зима и постоянната среща на своенравните ветрове. Едно малко геройство, извършено в името на защитата на българското небе в началото на 80-те години на ХХ век.

        И ето така 36 години, все още тук зеервейците борят и отстояват с мъжество и чест своята позиция като бранители на РОДИНАТА ни.

        Днешният ден беше специален и празничен. Тържественото честване беше уважено от министърът на отбраната господин Красимир Каракачанов. Неговото посещение не беше случайно. Костинбродският дивизион е мястото, от което е запазил свидни войнишки спомени, от преживените моменти в казармата, които остават завинаги в съзнанието и сърцето на всеки достойно служил българин. Господин Каракачанов не беше посрещнат като гост, а беше като свой сред свои. На събитието присъстваха също така и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков,командира на Зенитно-ракетната база полк. Емил Димитров, представители от Командването на ВВС, представители от Зенитно-ракетната база и председателя на общинския съвет на град Костинброд д-р Атанас Тенев. Сред гостите бяха и кмета на град Годеч г-н Радослав Асенов и кмета на град Костинброд г-н Трайко Младенов, които също са преминали наборната си служба в това военно формирование.

        Отслужен беше тържествен водосвет и осветен курбан за здраве и благоденствие от отец Серафими отец Дамян. Тържественото събитие продължи с връчване на награди от името на министъра на отбраната, от Началника на отбраната и от командира на ВВС. С приветствието си към военнослужещите министърът на отбраната господин Каракачановсе обърна към тях с думи, вдъхващи кураж, но отчитащи и реалността на съвремието ни: „Войската днес е по-малко, а техниката не се е променила от 34 години, но задълженията на военнослужещите, служещи в това военно формирование остават. И така ще бъде, докато има Българска армия, защото вие и всички ние сме призвани да служим на Отечеството.“ Той пожела на воините от ЗРВ дизизиона и техните семейства здраве и успехи.

        Емоционално обръщение направи и командирът на ВВС генерал-майор Стойков: „Наполеон е казал, че военното изкуство е най-мъчното от всички изкуства. Във в.ф. 34420 – Костинброд са овладели това изкуство много млади хора. Тук те са доказали на себе си, че дисциплината е душата на армията, че воинското сърце е забранена зона за страха. 36 години е една възраст за човека, опознал любопитството и вдъхновението на младостта и озарен от мъдростта на зрелостта.Искам да споделя, че днешния водосвет е тържество на благословията за добруване. На надеждата, че ще изгоним злото и ще изчистим от него обиталището на воинската чест. Истинският воин не прави от войната занаят, казва френският философ Пиер Буаст. Достойните военни са превърнали в дълг своето призвание.“ Генерал Стойков пожела на служещите във в.ф. 34420 – Костинброд да бъдат здрави ида отстояват родните ценности.

        След приключване на тържествените речи командирът на в.ф. 34420 подполковник Благовест Николов изказа своята благодарност към гостите и ги покани да се присъединят към служещите от военното формирование и да опитат осветения курбан.