20 юли 2018 г.

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В ЗЕНИТЕН ПОЛИГОН „ШАБЛА”
        Днес, в Зенитния полигон на Военновъздушните сили – „Шабла”, който влиза в състава на Първа зенитно-ракетна база, се проведе Ден на отворените врати. Мероприятието беше реализирано съвместно с Община Шабла и Военно окръжие – град Добрич, като част от инициативите, посветени на отбелязването на 140-годишнината на Българската армия. На поканата да посетят полигона откликнаха ученици от местното училище и граждани.

        Началникът на военното формирование майор Цонко Цонков лично посрещна гостите и ги запозна с неговата история и с функциите и задачите, които изпълнява личният състав. За посетителите беше организиран статичен показ на техника на въоръжение във воинската част. Те имаха възможност да разгледат транспортно-зареждаща машина с учебна зенитна ракета, радиолокационни станции, високопроходима бронирана машина МТ-ЛБ, противопожарен автомобил и роторен снегорин. А военнослужещите ги запознаха с тяхното предназначението и начин на работа.

        Не мина и без демонстрация на сглобяване и разглобяване на стрелково оръжие за норматив. Най-смелите и любопитните младежи приеха предизвикателствотои изпробваха сръчността и уменията си, като се опитаха да повторят показаното от войниците с автомат „Калашников”.

        Непосредствено преди началото на Деня на отворените врати военнослужещите от Зенитния полигон взеха участие в тържествена церемония по почитане паметта на воините от Шабленския регион, загинали във Втората световна войни. Тя се проведе на централния площад в Шабла. Там началникът на военното формирование поднесе венец пред мемориалните плочи с имената на жертвалите живота си за България.