10 юли 2018 г.

ВОЕННОВЪЗДУШНА УЧЕБНА БАЗА „Г. БЕНКОВСКИ” ГРАДИ БЪДЕЩЕТО ДНЕС!
        Ученици от гр. Две Могили, участващи в лятна академия „Родолюбие” – гр. Две Могили посетиха ВВУБ „Георги Бенковски”. Академията се осъществява с подкрепата на кмета на общината и РСОСЗР – Русе, чрез общинската организация на съюза в гр. Две могили. Родолюбивата инициатива има за цел децата да се запознаят с историята на родния край, със структурите за защита на населението, отбрана и сигурност.
        По време на посещението си на летище Долна Митрополия малките гости имаха възможност да наблюдават полети със самолети L-39 ZA и Pilatus РС-9М. С аплодисменти те приветстваха излитащите и кацащи самолети. От подполковник Любомир Манов – заместник-командир по АТ и В, те научиха колко отговорна е професията на военните пилоти, инженерно-технически и осигуряващ състав. Малчуганите имаха уникалната възможност да видят и да изпробват летателни костюми и височинно оборудване за летците – противопретоварващ костюм, кислородна маска и защитен шлем.

        Посещението продължи с разглеждане на статичен показ на самолети L-39 ZA и Pilatus PС-9М. Бяха представени техническите характеристики на двата самолета, след което бе дадена възможност на децата да надникнат в пилотската кабина и да се снимат за спомен.
        Накрая гостите посетиха музея на авиобазата. С огромен интерес те разгледаха експонатите, а от увлекателната беседа научиха за историята на Летище Долна Митрополия и бойните традиции на Българските Военновъздушни сили.