29 юни 2018 г.

ЛОШОТО ВРЕМЕ НЕ ПОПРЕЧИ ЗА УСПЕШНОТО ПРОВЕЖДАНЕ НА ТАКТИЧЕСКОТО УЧЕНИЕ НА ЗЕНИТНО-РАКЕТНИ ВОЙСКИ ОТ СЪСТАВА НА ВВС
        Изключително неблагоприятните метеорологични условия в края на юни не успяха да възпрепятстват успешното провеждане на показно тактическо учение с дивизион от състава на Първа зенитно-ракетна база, въоръжен с комплекса С-300 (SA-10). Неговата тема беше „Прикритие на заповядан стратегически обект на територията на страната“, а ръководител – командирът на Базата полковник Емил Димитров. Тренировката се наблюдаваше от представители на Командването на Военновъздушните сили, командири на зенитно-ракетни формирования и офицери от Базата.

        По време на учението техниката беше приведена от бойно в походно положение и обратно, за заемане на нова стартова позиция при покриване на нормативите за „отличен“. Бяха изпълнени мероприятия по „отразяване на удар на въздушен противник“, „отразяване на нападение на терористична група“. Направен беше показ на организацията на войсковата служба в полеви условия, на специална бойна техника, на охрана на район и оказване на първа помощ на пострадал.

        Военнослужещите от дивизиона проявиха високо чувство на отговорност, психическа устойчивост и воля за изпълнение на поставените задачи в сложна и напрегната обстановка.

        В края на тактическото учение се проведе дебрифинг с командирите на дивизиони, където бяха обсъдени етапите на проведеното учение. Засегнаха се и въпроси, свързани с новите предизвикателства пред зенитно-ракетните войски.