22 юни 2018 г.

ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ КИТАЙСКИТЕ ВВС НА ПОСЕЩЕНИЕ
В БЪЛГАРИЯ
        В периода 21.06. до 24.06.2018 г. Българските ВВС са домакин на делегация от Военновъздушните сили на Китай. Тя е предвождана от заместник-началника на щаба на ВВС генерал-майор Жао Пенгмин. Визитата е в рамките от международна обиколка на китайските военни представители. Целта на посещението е укрепване и развитие на традиционно добрите отношения между военните авиации на двете държави, както и обмяната на нови идеи и опит.

На 21.06.2018 г. чуждестранната делегация посети базата за командване, управление и наблюдение на ВВС (БКУН) и зенитно-ракетно формирование от състава на ВВС.

Визитата на китайските гости започна със посещение в БКУН, където командира на базата, полковник Христо Ганецовски, представи структурата, мисията и основните задачи по осигуряване на въздушния суверенитет на страната в рамките на ПВО и ПРО на НАТО.

        В дискусията бяха разгледани и допълнителни въпроси по подготовката на състава, по използване на съвременни радарни системи, системи за комуникация, командване и управление. Интерес за гостите беше и процеса по модернизация и закупуването на нова техника и оборудване.
        Разменени бяха символични подаръци в знак на уважение и благодарност за вниманието и чудесното посрещане. Тези свои положителни чувства, китайските представители на ВВС запечатаха с послание в паметната книга на базата.

        Следващата спирка от визитата на китайската делегация беше посещението в зенитно-ракетно формирование от Военновъздушните сили.
        Китайските военнослужещи бяха посрещнати от заместник-командира на зенитно-ракетната база полковник Валери Ценов и командира на военното формирование подполковник Благовест Николов. В духа на българските традиции на чужденците бяха поднесени традиционни български деликатеси – домашна баница и българско кисело мляко. Топлото посрещане от воините от ЗРВ изненада изключително приятно гостите.
        С кратко видео и презентация бяха представена историята и задачите на формированието. Интерес за делегацията беше как се разпределят отговорности по ПВО отбраната на страната ни между ЗРВ и авиация.

        Кулминацията при визитата беше подготвения статичен показ на транспортно зареждаща машина с учебна зенитно-управляема ракета.
        На сбогуване не беше пропуснат и момента с общата снимка, както и размяната на плакети и добри пожелания за бъдещи срещи.
        В рамките на гостуването делегацията ще посети и авиационна база – Граф Игнетиево.