08 юни 2018 г.

Военно формирование 26720- Черноморец:
55 ГОДИНИ СТРАЖ НА ВЪЗДУШНИТЕ ПРОСТОРИ

Военно формирование 26720 – Черноморец, от състава на Първа зенитно-ракетна база, тържествено отбеляза 55 години от създаването си. Честването бе организирано след като личният състав на дивизиона се завърна от армейски полигон „Корен”, където от временни позиции участва в българо-американската летателна тренировка „Тракийски орел – 2018”.

Отбелязването на юбилея започна с посрещане на официалните лица и офицерите,сержантите и войниците служили във него на площада пред читалището на град Черноморец и продължи с празнична програма в него. Сред уважилите празника бяха полковниците Александър Ячовскии Петър Хаджипетров, началници на сектор „Зенитно-ракетна войски” и „Личен състав” в командването на ВВС, командирът на Зенитно-ракетната база полк. Емил Димитров, командири на зенитно-ракетни дивизиони, представители на Военноморските сили, на местната власт и ветерани.

„Повече от половин век вие изграждате и отстоявате репутацията на зенитно-ракетния дивизион с изключителни професионализъм и всеотдайност. Вашата висока организираност, дисциплина и трудолюбие са сигурна гаранция за успех при изпълнението на задачите по охраната на въздушното пространство на Родината в условията на динамични промени” –се казваше в приветствието към черноморци на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, което прочетеполк. Ячовски. – „Ето защо в деня на Вашия празник изказвам искрена благодарност към всички военнослужещи и цивилни служители, които работят безрезервно и не жалят сили, средства и енергия за изпълнението на непрекъснато растящите отговорности в интергрираната система за ПВО на НАТО”.

Като знаков за няколко поколения зенитно-ракетни специалисти и цивилни служители от Черноморец, но и за останалите служещи и преминалите през редиците на Зенитно-ракетните войски, определи юбилея командирът на Базата полк. Димитров. И се аргументира: „Защото всички ние сме едно семейство! Нашето колективно оръжие ни сплотява и учи да разчитаме един на друг, да зависим от другаря до себе си, да му се доверяваме. Историята на черноморци е и историята на всички от нашия род войски. В техните съдби можем да съзрем и своите собствени”.
В кратко, но емоционално обръщение към черноморци полк. Ячовски отбеляза, че само техните професионални умения, воля и отдаденост на България са превели дивизиона през трудноститев годините. И им пожела и занапред да са опора на цялото ни общество и надежден страж, осигуряващ чистото небе по източната граница на България.
Командирът на формированието, подп. Николай Василев, изнесе доклад, проследяващ историята на дивизиона и паметните моменти от нея. Специални акценти бяха големите бойни успехи и хората, свързали съдбите си с дивизиона. „Без вас този летопис нямаше да е факт, а оптимизма и вярата в бъдещето – химера” – заяви той на множеството.
Със заповеди на командира на ВВС, на зенитно-ракетната база и командира на дивизиона бяха наградени с предмети и благодарствени писма много офицери,сержанти, цивилни служители и воини от запаса и резерва.


                                                                           История на дизиона:


Военно формирование 26720 е създадено през пролетта на 1963 г. с разпореждане на Началника на ГЩ на БНА № 0030/01.04.1963 г. като поделение 70570 (първоприемник на бившето поделение 95750) с дислокация край с. Чубра, обл. Бургас.
През есента на 1963 г. формированиетое предислоцирано на временна полева позиция край бургаската мина “Росен“. На 14.02.1964 г. заема изградената първа основна стартова позиция на връх “Куков баир“ над с. Равадиново.
На 04.07.1964 г. е извършен първият боен пуск на полигон “Ашулук” в бившия СССР, с обща оценка от стрелбите “ДОБЪР“. След завръщането си дивизионът застъпва в първо бойно дежурство по охрана на въздушното пространство в състава на 3-тазрбр.
През 1976 г. ЗРК СА-75 “Двина” е снет от въоръжение и на 15.04.1976 г. дивизионът е превъоръженсъс ЗРК С-125”Нева”.
На 25.12.1980 г. съсзаповед на министъра на отбраната на НРБ № 0078/28.07.1980 г. воиската част е предислоцирана от с. Равадиново в гр. Черноморец. Там, на 30.12.1980 г., застъпва в бойно дежурство от новата стартова позиция.
В изпълнение на заповед № ОХ-07/09.05.2011 г. на министъра на отбраната на РБ от 01.11.2011 г. дивизионът е обединен с реорганизираното военно формирование 22730 – Поморие и е създаден втори зенитно-ракетен канал.
От 01.07.2012 г. в състава на дивизиона е създадена техническа команда с личен състав и техника от разформираното военно формирование 22600 – Русокастро.