07 юни 2018 г.

Военновъздушните сили демонстрираха способности
пред Комитета по политика и сигурност на ЕС        Посланиците в Комитета по политика и сигурност на Европейския съюз (КОПС) посетиха авиобаза Граф Игнатиево на 07 юни 2018 г., където наблюдаваха демонстрация на военни способности от българските Военновъздушни сили.
        Членовете, водени от председателя на КОПС Н.Пр. г-н Уолтър Стивънс и г-жа Гергана Караджова, пълномощен министър и посланик в КОПС, бяха посрещнати от заместник-командира на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев и командира на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров.

        В продължение на час, гостите наблюдаваха изпълнение на изключително важни за Въоръжените сили на Република България задачи – „Търсене и спасяване на катапултирал се пилот във вражеска територия“ с участието на екипажи от Военновъздушните сили и военнослужещи от 68-ма бригада „Специални сили“ и „Air Policing“, свързана с охраната на въздушното пространство на Република България в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

        След края на демонстрацията, Н.Пр. г-н Уолтър Стивънс изрази впечатленията си от видяното с думите: „Ние сме много впечатлени, и като казвам ние, имам предвид посланиците на страните, които бяха тук. Забележетилено е колко добре са подготвени мъжете и жените от състава на Военновъдушните сили на България за изпълнението на своите задачи!“ Председателят подчерта още, че в контекста на нарастващите заплахи в глобален мащаб, диалогът и сътрудничеството между страните-членки на ЕС в сферата на сигурността се задълбочава, като всяка страна е поела задължението да работи за изпълнението на утвърдените стратегии. „Изключително важно е и взаимодействието с партньорите на ЕС, от които НАТО е ключов. Нашите стратегии по отношение на сигурността се препокриват, важно е да бъдем по-гъвкави, бързи и това сътрудничество непрекъснато да се задълбочава.“, допълни той.
        От своя страна, г-жа Гергана Караджова благодари на командването на Военновъздушните сили, че в рамките на програмата на ротационното председателство на България в ЕС, е предоставила възможността на Комитета по политика и сигурност на ЕС да се запознае непосредствено с военните способности на България, и по-конкретно с тези на Военновъздушните сили и Специалните сили. “Това за мен, като посланик в Комитета бе много важно, тъй като основната идея е да дадем видимост на приноса и стойността, която имат нашите Въоръжени сили, както в рамките на Алианса, така и в рамките на Европейския съюз.“ Тя изтъкна още значението на това посещение в контекста на функциите на КОПС като орган на Европейския съюз, който осъществява политически контрол и стратегическо ръководство на мисиите и операциите на ЕС.