05 юни 2018 г.

AWACS В СОФИЯ        Днес, в 12.33 ч. на летище София кацна самолет E-3A AWACS – (Airborne Warning and Control System), част от системата за далечно радиолокационно откриване и ранно предупреждение на НАТО. Машината бе експонирана на статичен показ и достъп до нея получиха предстамители на министерството на отбраната, депутати и журналисти.

        Събитието бе организирано по инициатива на Военновъздушни сили на Р.България. Повод за реализирането му е включването на България в кампанията “We are NATO” (“Ние сме НАТО”).
E-3A AWACS е самолет Boeing 707, специално трансформиран във въздушен команден пункт за управление. Неговата апаратура за комуникация осигурява автоматично, криптирано или гласово управление на активните средства. Оборудван е и със системата за дозареждане с гориво в полет. Благодарение на нея времето за бойното му дежурство и радиуса на действие нарастват значително. Това позволява на машината изпълнение на широк спектър задачи.

        Събитието беше уважено от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов и депутата Христо Гаджев. Заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев посрещна и приветства бригаден генерал Карстен Щойе – командир на компонента E-3A (AWACS) от състава на Силите за ранно предупреждение и контрол на НАТО в Гайленкирхен, Германия.

Очаквано представителите на медиите проявиха голям интерес към визитата и машината. Присъстващите гости, военнослужещите и журналистите бяха допуснати на борда на самолета, където екипажът ги запозна с дейностите, които се извършва.