31 май 2018 г.

ВЪЗДУШНОТО ПРЕВЪЗХОДСТВО КАТО МОСТ ЗА
РЕГИОНАЛНАТА И ГЛОБАЛНА СИГУРНОСТ
        От 21.05 до 25.05.2018 г. Израел бе домакин на международна конференция по случай честването на 70 години от създаването на израелските ВВС. Командирът на Българските Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков бе начело на официалната ни делегация, по покана на израелския си колега генерал-майор Амикам Норкин. В конференцията взеха участие представители на делегации от ВВС на над 20 страни от целия свят.

        Визитата бе отлична възможност за споделяне на идеи и обмен на гледни точки, както и за разширяване на двустранното сътрудничество в рамките на отбранителните способности на двете държави.

        Конференцията бе официално открита на 22 май в аудиторията на ВВС в град Херзилия. Генерал-майор Норкин изнесе брифинг за историята, ролята, мисията, задачите и визията за развитие на израелските ВВС. Изпълнителният директор на “LOCKHEED MARTIN”, госпожа Мерилин Хюсън представи продукти на корпорацията, начело с изтребителя от 5-то поколение F-35. Презентация изнесе и Командващият ВВС на САЩ в Европа генерал Тод Уолтърс. На форума присъстваха много ветерани, учени и изследователи. По време на конференцията гостите имаха възможност да споделят своя опит и впечатления с колеги от ВВС на други държави, както и да трупат нови знания в областта на отбраната и сигурността.

        Генерал Стойков заедно с другите специални гости бяха приети във военновъздушна база „Kirya“ в Тел Авив от началника на генералния щаб на Израел генерал-лейтенант Гади Айзенкот.

        Вторият ден програмата включваше среща с министър-председателя на Израел Бенямин Натаняху. По-късно генерал-майор Цанко Стойков пристигна във военновъздушна база “Tel Nof”, където изпробва маневрените възможности на учебно-тренировъчния самолет М-346 „Leonardo” по време на 50 минутна обиколка над Израел.

        Домакините показаха още своите основни образци техника и оръжейни системи. Бяха представени и продукти на израелската отбранителната индустрия на фирмите „ Bluebird aerosystem Ltd.”, “IAI”, „Elbit“, “Rafael” и други.

        По време на изложението генерал-майор Стойков даде интервю за списанието на Израелските военно-въздушни сили “IAF Magazine”.

        Финалният ден от визитата включи посещение на хълма на пилотите край Йерусалим, където бе почетена паметта на израелските летци, загинали през годините. Слово произнесоха ветерани, служили в редиците на израелските ВВС. След това гостите се отправиха към Президентството на Израел в Йерусалим, където имаха среща с президента Реувен Ривлин.

        Официалното закриване на конференцията бе дадено непосредствено след тържествения обяд в Йерусалим, по време на което генерал Норкин произнесе слово и връчи албуми и юбилейни монети, посветени на 70 години израелски ВВС.