28 Май 2018 г.

ДИВИЗИОНИ НА ЗЕНИТНО-РАКЕТНАТА БАЗА ТРЕНИРАТ НА ПОЛИГОН КОРЕН


        Дивизиони от състава на Първа зенитно-ракетна база започват да водят учебни бойни действия от временни позиции на армейския учебен полигон Корен. В продължение на две седмици формированията, въоръжени със зенитно-ракетни комплекси (ЗРС) С-125 „Нева” (SA-3) и „Куб” (SA-6), ще „воюват” срещу самолети F-15 от бойната авиация на САЩ и МиГ-29 и L-39 от българските Военновъздушни сили. Противоборството се разиграва в рамките на съвместната българо-американска летателна тренировка „Тракийски орел – 2018”.

        Първоначално на полигона е разположен ЗРК С-125 „Нева”. Впоследствие ще го замени ЗРК „Куб”. Разчетите на зенитно-ракетните комплекси ще отработват прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната. Предвижда се да отразяват групови авиационни налети самостоятелно и във взаимодействие с авиационни групи, формирани от американските и българските самолети.


        Изнасянето на зенитно-ракетните комплекси от пунктовете за постоянна дислокация и развръщането им на полеви позиции позволява на разчетите да тренират в условия максимално близки до бойните. Реалистичността на тактическата обстановка допълват променливите атмосферни условия на полигона.

        В тренировката ще вземат участие и други дивизиони от състава на Зенитно-ракетната база. Те ще отработват изпълнение на задачи срещу авиацията от своите пунктове за постоянна дислокация.