23.04.2018 г.

МЕДИЕН ДЕН НА ЛЕТАТЕЛНОТО УЧЕНИЕ
НА ВОЕННОТРАНСПОРТНАТА АВИАЦИЯ ETAP-C 18-2
        На 26 април 2018 г. ще се проведе медиен ден в рамките на летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военно-транспортната авиация 18-2”
(ETAP-C 18-2), на който ще бъдат допускани журналисти и фоторепортери, постоянно акредитирани да отразяват дейността на Министерството на отбраната и Военновъздушните сили за 2018 година.
        Излизането на летателното поле за заснемане на самолетите е разрешено единствено със светлоотразителна жилетка, която представителите на медиите си осигуряват сами!

        Програма на медийния ден:

        –        9.00 – 10.30– Подготовка на екипажите за изпълнение на задачите за деня и възможност за вземане на интервюта от:
        =        директора на летателното учение полк. Хосе ЛуисРомероАлеге от ВВС на Испания– командир на Европейския център за тактически въздушен транспорт в Сарагоса, Испания;
        =        ръководителя на летателното учение полк. Румен Кондев – началник на инспекция „Безопасност на полетите“ в Командването на ВВС;
        =        летателен състав, участващ в учението.
        –        17.00– Официална церемония по завършването на ETAP-C 18-2 и връчване на сертификати на участниците.
        „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация” 18-2(ETAP-C 18-2) се провежда от 16 до 26 април на летище Пловдив и е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. В него вземат участие транспортни самолети, екипажи и личен състав от България, Литва, Полша и Румъния и личен състав от Нидерландия, Европейския център за тактически въздушен транспорт и Европейското командване по въздушен транспорт.
Част от задачите, които се отработват от българските ВВС по време на ETAP-C 18-2 са: полети по маршрут на малка и пределно малка височина; десантиране от въздуха; тренировъчни заходи за симулирано хвърляне на товари; преодоляване на противовъздушна отбрана, включващо наземни средства и изтребители; тактически заходи за кацане и др.
Основните цели на участието на българските ВВС са постигане на по-висока оперативна съвместимост за участие в многонационални операции със страни съюзници и повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка за изпълнение на транспортни задачи.