13.04.2018 г.


ЗАПОЧВА ЕВРОПЕЙСКИ КУРС
ЗА УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НА ТАКТИЧЕСКАТА ПОДГОТОВКА НА
ВОЕННОТРАНСПОРТНАТА АВИАЦИЯ (ETAP-C 18-2)
        От 16 до 26 април ще се проведе основният етап от „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация” 18-2 (ETAP-C 18-2), който е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. В него ще вземат участие транспортни самолети, екипажи и личен състав от България, Литва, Полша и Румъния и личен състав от Нидерландия, Европейски център за тактически въздушен транспорт и Европейското командване по въздушен транспорт. Летателното учение ще се проведе на летище Пловдив, летище Безмер, авиационен полигон на Военновъздушните сили – Елена, летище Чешнегирово и летище Черногорово.
        Ръководител на ETAP-C 18-2 от българска страна ще е полковник Румен Кондев – началник на инспекция „безопасност на полетите“ в Командване на ВВС, а директор на летателното учение ще е полк. Хосе Луис Ромеро Алеге – ВВС на Испанските ВВС, който е командир на Европейския център за тактически въздушен транспорт.
        От българските Военновъздушни сили в учението ще вземат участие военнослужещи и техника от Командване на ВВС, 24-та авиационна база – Крумово, 16-та транспортна авиационна група – Враждебна, 3-та авиационна база – Граф Игнатиево, База за командване, управление и наблюдение – София, База за специална техника – Божурище и Първа зенитно-ракетна база – Божурище.
        По време на ETAP-C 18-2 ще се отработват полети по маршрут на малка и пределно малка височина; десантиране от въздуха ; тренировъчни заходи за симулирано хвърляне на товари; преодоляване на противовъздушна отбрана, включващо наземни средства и изтребители; тактически заходи за кацане; кацане и излитане на грунтова полоса; за изтребителната авиация – тактически прехвати, а за зенитно-ракетни войски – зeнитно-ракетно прикритие на обекти.
        Основни цели на участието на българските ВВС ще бъдат постигане на по-висока оперативна съвместимост за участие в многонационални операции със страни съюзници и повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка за изпълнение на транспортни задачи. За летателния състав от изтребителната авиация – усъвършенстване на тактико-специалната и летателната подготовка по изпълнение на прехват на транспорти самолети. За зенитно ракетни войски – усъвършенстване на теоретичната и тактико-специалната подготовка за работа по ниско-летящи, малоскоростни цели, а за ръководители на полети „Контрол” и ръководители на полети „Бойно управление” за ръководство, насочване и управление на нисколетящи, малоскоростни цели.
        Полетите ще започнат на 16 април и ще продължат до 26 април, когато ще се проведе церемония по завършване на тренировката.