24 февруари 2017 г.

ИЗПЪЛНЕНА Е ПОРЕДНАТА ТРАНСПОРТНО-САНИТАРНА
ЗАДАЧА СЪС САМОЛЕТ C-27J “SPARTAN”
        На 23.02.2017 г. беше получено искане от Министерството на здравеопазването за използване на военнотранспортен самолет от състава на Военновъъздушните сили за осигуряване на въздушен транспорт с цел транспортиране на донор и съпровождощ го медицински екип от Горна Оряховица до София.

        В 17:02 часа дежурните сили и средства за аварийно-спасително осигуряване на 16-та транспортна авиационна група – Враждебна бяха оповесетени. В 18.15 часа камандирът на екипажа майор Георги Стоименов докладва за готовност за изпълнение на полета. В 19.38 часа самолет C-27J “Spartan” излетя от летище София, като на борда му се намирше и медицински екип на СБАЛССЗ „Света Екатерина“. Задачата беше изпълнена успешно и в 22.18 часа самолетът каца обратно на летище София.

        Помощник-командир на самолета беше подполковник Лазарин Лазаров, а борден инженер капитан Огнян Лидански. Военнослужещите изпълниха полета при строго спазване мерките за безопасност и изискванията на документите, регламентиращи летателната дейност от военни въздухоплаванелни средства на Военновъздушните сили на Република България.