16 декември 2016 г.

ВЕРТОЛЕТЧИЦИТЕ ОТ КРУМОВО НЕ СЕ ИЗПЛАШИХА        Независимо от тежките метеорологични условия, вертолетчиците от авиобаза Крумово излетяха и направиха опит за търсене на изгубил се турист в района на връх „Ботев“, Централна Стара планина.
        Полетът се осъществи от екипаж в състав: командир – майор Йордан Йорданов; втори пилот майор Димитър Димитров; бордни енженери капитан Васил Ганчев и лейтенант Юлиян Илиев и спасители капитан Руслан Иванов и старши сержант Стоян Колев. Координатор на борда на вертолета от Планинската спасителна служба беше Георги Стамов.
        Рискът беше изключително голям поради високата надморска височина, ниските температури и високата влажност,силно намалената видимост причинена от мъгла и снеговалеж, изключително пресечената планинско-гориста местност, наличието на падащ вятър по склоновете на планината и струйни течения с висока скорост на вятъра.
        Междувременно по съобщение на дежурният служител в Планинската спасителна служба издирвания 40-годишен Тодор Владимиров сам се е появил на хижа “Васил Левски” невредим.