18.11.2016


ВВС на България и Сърбия планират
нови съвместни стрелби на полигон Шабла
Вчера, завърши основната планираща конференция за провеждане на съвместни стрелби от авиацията и силите за ПВО на ВВС на Република България и ВВС на Република Сърбия през юли 2017 г. на Зенитен полигон – Шабла. Тя се проведе от 15 до 17 ноември в Командването на ВВС и в Центъра за специализирана подготовка на летателен състав на ВВС.

Конференцията беше открита от заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев. В нея участваха офицери от Командването на ВВС на Република България и ВВС на Република Сърбия, от щаба на Първа зенитно-ракетна база, от Сухопътни войски, Военноморските сили, от Съвместното командване на силите и представители на Министерството на отбраната. В хода й се обсъдиха участващите сили и средства, мероприятия по време на учението, логистични и правни въпроси и бе изработен проект на техническо споразумение за провеждане на стрелбите.

Предстоящите стрелби на България и Сърбия ще са четвъртите съвместни след проведените през 2010, 2011 г. и 2013 г.

Миналата година подобно учение на Зенитния полигон се проведе с военнослужещи от ВВС на Словакия.

“Горещи” тренировки на полигон Шабла се организират повече от 20 години. Те са се превърнали в традиционна форма за усъвършенстване подготовката на разчетите от формированията за ПВО от състава на Военновъздушните сили, Сухопътни войски и Военноморските сили и на бойните пилоти. В хода на стрелбите се провеждат пускове с различни типове зенитно-ракетни комплекси по парашутни, аеробалистични и радиоуправляеми мишени, а военната авиация обстрелва въздушни и надводни цели.