26 октомври 2016 г.

ВИСОКА ОЦЕНКА ЗА АВИОБАЗА ГРАФ ИГНАТИЕВО
ОТ ИНСПЕКЦИЯТА НА ДЪРЖАВИ-УЧАСТНИЧКИ В ОССЕ
        Двадесет и пет инспектори от 14 държави-участнички в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които бяха на работно посещение вчера, 25 октомври, в авиобаза Граф Игнатиево, оцениха високо дейността на базата и подготовката за изпълнение на задачите й.
        Целта на посещението бе да се потвърдят поетите анагажименти за сигурност на Република България съгласно Виенския документ от 2011 г., които укрепват доверието към страната ни в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.        Наблюдателите бяха посрещнати от командира на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов, който представи в свой брифинг целите, задачите и организацията на базата. Съгласно програмата за визитата, гостите наблюдаваха полети и посетиха важни обекти от инфраструктурата на базата, където се запознаха с организацията за провеждане на полети.
        По–късно през деня, инспекцията посети двете технически ескадрили, свързани с оперативната подготовка и ремонта на авиационната техника и наблюдаваха отблизо мероприятия по техническото обслужване и поддръжка на самолет МиГ-29.        В своето изказване говорителят на делегацията и военен представител от Кралство Швеция подполковник Томас Мюлер, представи официалното становище на инспекцията и подчерта, че впечатленията от визитата им в много отношения са надминали техните предварителни очаквания. Бригаден генерал Иван Лалов от своя страна благодари за позитивната оценка и увери чуждестранните представители, че Военновъздушните ни сили и в частност изтребителната авиобаза на България ще продължат да изпълняват все така отговорно поставените задачи, защото разполагат с най-ценния ресурс – мотивиран и добре професионално подготвен личен състав във всички сфери на дейността си.
        Съгласно Виенския документ, посещение от този тип се провежда веднъж на пет години и има важно значение за потвърждаване на авторитета на страната ни пред държавите-членки на ОССЕ.