12 октомври 2016 г.

УВАЖАЕМИ ГЕНЕРАЛИ, ОФИЦЕРИ, СЕРЖАНТИ,
ВОЙНИЦИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ,СКЪПИ ВЕТЕРАНИ,
        Чест е за мен е от името на Командването на Военновъздушните сили и лично от свое име да поздравя вас и вашите семейства с Празника на авиацията и Военновъздушните сили – 16 октомври!
        Този ден се превърна в основата, върху която през изминалите 104 години се градиха, развиваха и усъвършенстваха най-добрите авиационни традиции. Години, през които Военновъздушните сили категорично доказаха способността си да гарантират въздушния суверенитет и сигурността на страната.
        Семейството на ВВС има собствена душа, защото сме обединени от общи ценности, идеали и мечти. Устремът ни към небето изисква общи усилия. Ние, хората от бойната авиация, си даваме ясна сметка, че всеки един успешен полет е резултат на колективен труд, често и на лишения. Да си част от бойната ни авиация означава изключителна смелост, здрав дух, взимане на бързи решения. Във въздуха няма различия, има отлична координация и висок професионализъм.
        За мен, като ваш командир, основен приоритет ще е изграждането и развитието на ВВС, което ще постигнем заедно с командирите на бази и с целия личен състав. На първо място трябва да съхраним хората и да привлечем нови, за да осигурим приемственост. Спомняйки си с голяма благодарност за моите учители в авиацията, аз съм убеден, че трябва да гарантираме развитието на млади хора, които идват след нас. Да им вдъхнем кураж, за да постигнат мечтите си, защото българското общество винаги ще има нужда и ще обича своите доблестни защитници.
        С гордост мога да заявя, че днес вие сте тези, които утвърждавате европейските и атлантическите ценности на сигурност и равностойно партньорство.
        Признателен съм ви за отговорността, с която изпълнявате дълга си към България.
        Разчитам на вас, разчитам на вярата ви в бъдещето, на готовността ви да служите всеотдайно в името на изграждането на модерни, съвременни и силни Военновъздушни сили.
        Поклон и дълбока благодарност към ветераните.Към тези, които макар и извън строя, продължават да живеят с авиационната идея, с нашите мечти и проблеми. Благодарим ви за безрезервната подкрепа. Благодарим ви, че носите в сърцата си Военновъздушните сили!
        Приемете моите пожелания за здраве и успех! Искрена благодарност и признателност за делата ви!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

                                                                                                ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ЦАНКО СТОЙКОВ
                                                                                                КОМАНДИР НА ВВС