06 юни 2016 г.

ЗЕНИТНО-РАКЕТНИ ВОЙСКИ СЕ ВКЛЮЧВАТ В „ТРАКИЙСКИ ОРЕЛ-16”

От днес, в продължение на три седмици, дивизиони на Първа зенитно-ракетна база на ВВС ще заемат временни позиции на учебен полигон Корен, за да водят учебни бойни действия в рамките на съвместната българо-американска тренировка „Тракийски орел – 2016”. Зенитно-ракетните ни комплекси ще отработват прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната. ЗРК „Нева” и „Куб”, ще „воюват” срещу американските самолети F-15 и нашите изтребители МиГ-29 и щурмовици Су-25.

В момента на полигона е разположен ЗРК „Нева”. Това е първото развръщане на комплекс от този тип на временна позиция там. По-късно неговото място ще заеме ЗРК „Куб”. Батареи на същия комплекс бяха на позиции на полигон Корен и през месец февруари т.г., в рамките на тренировката „Тракийски гръм 2016”. Тогава противодействаха на ударните самолети A-10 „Thunderbolt от ВВС на САЩ.

Изнасянето на зенитно-ракетните комплекси от пунктовете за постоянна дислокация, развръщането им на полеви позиции и тежките атмосферни условия на полигона дават възможност на разчетите да тренират в среда, максимално близка до реалните бойни действия.