03 май 2016 г.УЧАСТИЕ НА ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ ВЪВ ВОЕННИЯ ПАРАД
НА 6 МАЙ – ДЕН НА ХРАБРОСТТА И ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

Българската военна авиация се ражда преди близо 103 години, в пламъците на Балканската война. На 16 октомври 1912 г. за първи път в Европа български военни летци използват самолета като бойно средство за разузнаване и бомбардиране над Одрин.

Днес българските ВВС успешно изпълняват задачите си по наблюдение и охрана на въздушното пространство в интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО и по защита на критичната инфраструктура и стратегическите обекти на територията на страната.

Парадът по традиция ще се открие от Военновъздушните сили с вертолет „Ми – 17”, носещ националния флаг на Република България. Вертолетът ще прелети със скорост 80 км/ час, на височина 100 м.

Ми-17

Транспортно-десантен вертолет за въздушно разузнаване, авиомедицинска евакуация, стоварване на десанти, превоз на войски и товари. Изпълнява мирновременни задачи по търсене и спасяване при бедствия и аварии, в непристъпни планински райони и над водна повърхност и по гасене на пожари от въздуха с подвесна система Bambi Bucket.
Основни характеристики:
Максимална скорост 250 км/ч
Максимална височина на полета 5000 м
Максимална далечина на полета 500 км
Тактически радиус 220 км
Товароподемност 4 000 кг
Превоз на личен състав до 24 десантчика

На военния парад Военновъздушните сили ще бъдат представени от три компонента.

1. ПРЕДСТАВИТЕЛЕН БЛОК

Формиран е от военнослужещи от трите основни рода войски на Военновъздушните сили – авиация, зенитно-ракетни и радиотехнически войски.

2. ЗРВ КОМПОНЕНТ

Ще преминат пускови установки от състава на зенитно-ракетен комплекс С-300 – най-съвременния зенитно-ракетен комплекс от състава на ВВС и на въоръжение в Българската армия. Предназначен е за унищожаване на средства за въздушно нападение на противника на височини до 27 км и в зона за поражение до 75 км, в условия на интензивно радиолокационно противодействие. Комплексът е способен да унищожава едновременно до 6 цели във всякакви метеорологични условия. Максимална скорост на придвижване до 80 км/ч.
Комплексът носи денонощно бойно дежурство за гарантиране на въздушния суверенитет на Република България и защита на стратегически обекти от територията на страната.

Ще преминат транспортно зареждащи машини, предназначени за транспортиране и зареждане на зенитно-управляеми ракети на зенитно ракетен комплекс ”НЕВА”.

”НЕВА” е зенитно-ракетен комплекс със среден обсег на действие, предназначен за унищожаване на средства за въздушно нападение на противника на височини до 18 км, в зона за поражение до 24 км. Максимална скорост на придвижване до 60 км/ч.

Комплексът носи денонощно бойно дежурство за гарантиране на въздушния суверенитет на Република България и защита на стратегически обекти от територията на страната.

3. ВЪЗДУШЕН КОМПОНЕНТ

Военновъздушните сили ще бъдат представени от типове самолети и вертолети, които са на въоръжение в родовете авиация – изтребителна, щурмова, вертолетна, транспортна и учебна.

ВЕРТОЛЕТНА АВИАЦИЯ

Ще бъде представена от тройка вертолети, прелитащи на височина 100 метра.

1. Bell 206

Лек учебно-транспортен вертолет за въздушно, радиационно и химическо разузнаване, въздушно целеуказване и насочване на ударни авиационни групи, коригиране на огъня на артилерията, осигуряване управлението на войските и свръзка между щабовете авиомедицинска евакуация, търсене и спасяване на бедстващи екипажи, патрулиране и въздушна охрана, начално обучение на курсанти-летци и млади пилоти.
Основни характеристики:
Максимална скорост 230 км/ч
Максимална височина на полета 5 000 м
Максимална далечина на полета 620 км
Товароподемност 1450 кг
Тактически радиус 230 км

2. AS – 565 PANTER – от състава на Военноморските сили

Среден клас многоцелеви военноморски вертолет. Оборудван е с два двигателя, всеки с максимална мощност от 962к.с., с последно поколение четири-канален автопилот АРМ 2010. Изпълнява задачи по контрол и наблюдение на морските пространства, търсене и спасяване, бойно търсене и спасяване, евакуация на ранени, доставка и вземане на товари и личен състав от и на борда на плавателен съд или трудно достъпен терен, патрулиране в морето, антитерористични действия, борба с пиратство и незаконни действия на море, стоварване на специални сили за превземане на кораб или освобождаване на заложници, наблюдение на околната среда, хуманитарни операции.
Основни характеристики:
Максимална скорост 315 км/ч
Максимална височина на полета 6 100 м
Максимална далечина на полета 792 км
Тактически радиус 380 км

3. AS-532AL Cougar

Двумоторен транспортно-десантен вертолет от ново поколение за въздушно разузнаване, авиомедицинска евакуация, тактически транспорт на войски, товари и бойна техника, стоварване на десанти. Изпълнява мирновременни задачи по търсене и спасяване при бедствия и аварии, в непристъпни планински райони и над водна повърхност.
Основни характеристики:
Максимална скорост 320 км/ч
Максимална височина на полета 8 500 м
Максимална далечина на полета 760 км
Товароподемност 3 000 кг
Тактически радиус 300 км
Превоз на личен състав до 24 десантчика

ТРАНСПОРТНА АВИАЦИЯ

Ще бъде представена от два самолета, които ще прелетят в разсредоточен боен ред със скорост 320 километра в час.

Ан-30

Самолетът е на въоръжение от 1975г. Изпълнява задачи за аерофотографиране, превоз на пътници и авиомедицинска евакуация, както и мисии за контрол на въоръженията по договор „Открито небе”.
Основни характеристики:
Максимална скорост 460 km/h
Максимална височина на полета 7 700 m
Максимална далечина на полета 2 800 км
Макс.продължителност на полета 6 h
Максимална излетна маса 23 000 kg
Максимален полезен товар 7 100 kg
Максимален брой превозвани пасажери:
– пътнически вариант 25 човека
– конфигурация за MEDEVAC 6 носилки +8 човека медицински екип

C-27J “Спартан”

Самолетът е на въоръжение от 2007г. Изпълнява задачи за превоз на пътници и товари, авиомедицинска евакуация, десантиране на парашутисти и товари. Самолетът може да оперира от къси и полуподготвени полоси.
Основни характеристики:
Максимална скорост 260 kts
Максимална височина на полета 10 000 m
Максимална далечина на полета 5 920 km
Макс.продължителност на полета 9 h
Максимална излетна маса 30 500 kg
Максимален полезен товар 11 500 kg
Максимален брой превозвани пасажери:
– пътнически вариант 49 човека
– конфигурация за MEDEVAC 36 носилки + 6 човека медицински екип

УЧЕБНА АВИАЦИЯ

Ще бъде представена от 3 самолета, прелитащи във формация „клин” на височина от 250 метра и скорост от 360км/ч

1. Водач

L-39ZA Albatross

Основен учебно-боен реактивен самолет за първоначално обучение и за поддържане и усъвършенстване подготовката на летателния състав от Военновъздушните сили. Предназначен е за водене на визуално въздушно разузнаване и непосредствена авиационна поддръжка. Един турбореактивен двигател.
Основни характеристики:
Максимална скорост 910 км/ч
Максимална височина на полета 11 500 м
Максимална далечина на полета 1 000 км
Тяга на двигателя 1 720кг.с.

2. Водени

Pilatus РС-9М

Последно поколение двуместен едномоторен турбовитлов учебно-тренировъчен самолет за първоначално летателно обучение на млад летателен състав. Притежава най-модерното приборно и радиоелектронно оборудване от всички летателни апарати на въоръжение във ВВС на Република България., с помощта на което летателният състав придобива навици за полети на съвременни бойни самолети от ново поколение. Притежава модерна система за видеозапис на полета и следполетен анализ. Изпълнява допълнителни задачи по визуално въздушно разузнаване.
Основни характеристики:
Максимална скорост 600 км/ч
Максимална височина на полета 8 000 м
Тяга на двигателя 950 к.с.

ИЗТРЕБИТЕЛНА И УДАРНА АВИАЦИЯ

Смесена група от самолети МиГ-29 и Су-25 ще премине в боен ред „клин” на височина 300 метра. Водачът МиГ-29 е ескортиран от 2 броя самолети Су-25К на дистанция и интервал между самолетите от 30 метра.

1. Водач

МиГ-29

Свръхзвуков многоцелеви маневрен изтребител от четвърто поколение, предназначен за водене на въздушен бой на малки и средни дистанции, унищожаване на въздушни и земни/морски цели в прости и сложни метеорологични условия и на фона на земята, в т.ч. в условия на смущения. С високи маневрени характеристики и бойна живучест. Два турбореактивни двигателя. Този изтребител осигурява охраната и отбраната на въздушните граници на Република България, изпълнявайки задачата Air Policing – носене на непрекъснато бойно дежурство в интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО.
Основни характеристики:
Максимална скорост 2 450 км/ч
Максимална височина на полета 18 000 м
Максимална далечина на полета 2 100 км
Тяга на двигателя 2х8 300 кг.с.

2. Водени

Су-25

Самолетът е на въоръжение във Военновъздушните сили на Република България от 1986 година. Проектиран за работа в условията на силно огнево противодействие, оптимизиран за непосредствена поддръжка на сухопътните войски. Основното му предназначение е за действия по земни и морски цели, денем и нощем, във всякакви метеорологични условия. Успешно решава и задачи по унищожаване на въздушни цели. Су-25 е важен фактор за подготовката на войските от противъздушната отбрана и военноморските сили. Той е единствения наш самолет, оборудван за водене на радиоелектронна борба чрез системата си за радиоелектронно противодействие. На борда му са монтирани всички системи за водене на навигация по стандартите на НАТО и ИКАО.
Основни характеристики:
Максимална скорост 970 км/ч
Максимална височина на полета 7 000 м
Максимална далечина на полета 1 250 км
Тяга на двигателя 2х4 100 кг.с.