1 декември 2015 г.


ПИЛОТИТЕ НИ С ПРИДОБИТИ УМЕНИЯ ПО ОЦЕЛЯВАНЕ – ТОЗИ ПЪТ НА СУША
За пръв път Военновъздушните сили използваха реални природни условия, за да обучат свои пилоти и летателни екипажи как да оцеляват на суша след катапултиране или принудително кацане. Това се случи на нарочен курс, провел се в района на Боровец и продължил седем дни. Включени бяха пилоти от всички авиобази, а инструктори бяха спасителите-парашутисти на авиобаза Крумово.

Сценарият постави обучаемите в различни критични ситуации, чрез които да придобият разнообразни умения – продължителен преход през планинско-горист терен, оказване на първа помощ, изработване на носилки, маскиране, скрито придвижване, избягване на сили на противника, ориентиране, движение по маршрут с карта и компас, промяна на направления и точки за евакуация.

Този курс е своеобразно продължение на пилотния курс за оцеляване на летателен състав в морска среда, проведен през лятото. Високата доза реализъм и при двата курса цели да подготви възможно най-пълно летателните състави за адекватни реакции в критични ситуации и да сведе до минимум риска за живота и здравето им.

Програмите на курсовете по оцеляване в морска среда и на суша са разработени от щаба на Военновъздушните сили и са в пълно съответствие със стандарите на НАТО за действия в ситуации след катапултиране/принудително кацане във враждебна среда.

Уменията за оцеляване на суша и вода са ключова необходимост за всеки летателен екипаж от Военновъздушните сили. Приложими в реални бойни условия, те могат да се окажат от изключително значение при оказване на помощ на населението в условията на природни бедствия, аварии и катастрофи.