28 септември 2015 г.

БЪЛГАРО-ПОЛСКА ЛЕТАТЕЛНА ТРЕНИРОВКА
НА АВИОБАЗА ГРАФ ИГНАТИЕВО

Днес на летище Граф Игнатиево стартира двустранна българо-полска летателна тренировка, която ще продължи до 7 октомври 2015 г.Българските ВВС участват с изтребители МиГ-29 и МиГ-21 и военно-транспортен самолет С-27J Spartan.Военновъздушните сили на Полша участват с модернизираните си МиГ-29М/УБМ и транспортните самолети С-295 Casa и С-130Е Hercules. Пребазирането и развръщането на техните сили и средства, както и детайлното планиране на тренировката е предвидено за днес и утре.
Самите полети ще се провеждат от 30 септември до 7 октомври 2015 г. Задачите, които ще се изпълняват са тактически прехвати, маневрен въздушен бой, отбранителни и настъпателни въздушни операции, съвместни тренировъчни мисии по охрана на въздушното пространство. В програмата е заложена и размяна на екипажи за обмяна на опит и запознаване с процедурите, използвани в авиацията на двете страни.Целта на участието на българските ВВС е постигане на по-висока оперативна съвместимост при участие в операции под егидата на НАТО и усъвършенстване на подготовката на военнослужещите за работа в международна среда.
Българо-полската тренировка е в изпълнение на споразумение между правителствата на двете държави за сътрудничество в областта на отбраната. Неин ръководител е бригаден генерал Иван Лалов – командир на 3-а авиобаза Граф Игнатиево.